Recept van Mats - Kalfsentrecote van de grill

Hoofdgerecht - 4 personen

Kalfsentrecote van de grill

Kalfsentrecote. Er zijn twee soorten - blank en rosé.  De rosékalveren, eigenlijk jonge runderen,  zijn wat ouder en hebben een stevigere smaak. Blank kalfsvlees staat bekend om zijn subtiele, malse structuur en zeer verfijnde smaak. Dit recept is geschreven voor blank kalfsvlees en ook de garnituur is daarop uitgekozen. Het wat stevigere en smaakvollere vlees van het rosékalf kan echter ook prima dienen. U vindt daarom beide soorten in de ingrediëntenlijst.

Ingrediënten

4 stuk(s)
per 200g
€ 9,45
4 stuk(s)
per 200g
€ 6,45
4 stuk(s)
per 200g
€ 9,15
6-10 Groene asperges
1 Broccoli
2 Grote, stevige aardappels
4 Cherrytomaatjes
8 stronkjes Bimi
4 kleine takjes Tijm
1-2 el. Johannesbroodsiroop of zoete balsamicodressing
1 stuk(s)
€ 33,75

Indien u het vlees ongekruid koopt:

1 stuk(s)
€ 1,30
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Zilverpapier
Kernthermometer

Stap voor stap

Voorbereiding:

  • Blancheer de asperges door ze een halve minuut in kokend water te houden en daarna af te spoelen met koud water.
  • Doe het zelfde met de bimi, maar dan een volle minuut. Hou apart en warm.
  • Kook de aardappelen beetgaar in zout water en snij ze doormidden
  • Snij een klein stukje van de asperges af en kook deze stukje gaar in zout water. Hou ze apart en warm in een beetje gesmolten boter.

Bereiding:

  • Kruid, indien nodig, de kalfsentrecotes naar smaak. Wrijf ze in met wat olijfolie. Grill ze op een hoog vuur op uw barbecue of grillplaat tot een kerntemperatuur van 55°C. Haal ze van de grill, verpak je in zilverpapier en wikkel ze in een dikke laag theedoeken. Laat 5 minuten rijpen.
  • Halveer de geblancheerde asperges overlangs en grill ze op de barbecue tot ze iets kleuren. 
  • Grill de stukken aardappel om hetzelfde streepjeseffect te verkrijgen. 
  • Grill de cherrytomaatjes.

Serveren:

Kalfsentrecote van de grill

Dresseer de (warme) borden zoals op de afbeelding. Wij hebben de entrecote voor de opmaak doormidden gesneden, dat hoeft natuurlijk niet. Veeg met een kwast wat balsamico- of johannisbroodsiroop op de borden. Garneer af met een toefje peterselie en een takje tijm.

Wijntip:

Kalfsentrecote van de grill

Een stevige witte Sauvignon kan, een Beaujolais kan, een mooie Tavel Rosé is helemaal op zijn plaats.

Wilt u eens een lekkere barbecuesaus zelf maken? Kijk dan naar onze recepten voor barbecuesauzen:

criolla  pebre  pico de gallo  chimichurri  Vinagrete