Recept van Yvonne - Pelmeni of pirogi

Oost-Europese lekkernij - Hoofdgerecht - 4 personen

Pelmeni of pirogi

Het is maar waar je geboren bent - in Polen  worden ze pirogi genoemd. De Russen vinden dat dan weer raar want daar zijn pirogi (пироги) kleine hapjes van brooddeeg met een vulling. In Rusland noemen we ze pelmeni (пельмени). Je zou het de tegenhanger van de tortellini kunnen noemen. En inderdaad - daar hebben ze wel wat van weg. Alleen het deeg is van zachte tarwe in plaats van "grano duro" en de vulling komt qua smaak niet in de buurt. Echt anders, toch wel.

Pelmeni zijn deegzakjes gevuld met een farce van meestal vlees. Sommigen beweren dat er ook andere dingen in kunnen of mogen maar vlees is toch wel het meest gebruikelijke.  Het bereiden ervan is de trots van iedere Slavische moeder. Iedere gezinsmoeder dient dit te kunnen en elk gezin is trots op de smaak van de pelmeni van mamma of oma. Het maken is niet moeilijk maar wel omslachtig. Voor een kookhobbyist is het echter een festijn.

Pelmeni worden vaak op borden geserveerd, maar ook in zogenaamde gorshochki. Zie afbeelding.

Gorshochek

Ingrediënten

Voor het deeg

500 gram Bloem
1 scheutje Water
1 scheutje Melk
1 snufje Zout
1 Ei

Voor de vulling

Of:

2 stuk(s)
per 500g
€ 3,95

Of:

1 stuk(s)
per 500g
€ 3,85
1 stuk(s)
per 500g
€ 4,55

En:

1 Middelgrote ui
1+1 snufje Zout en peper
1 Ei

Voor de garnituur:

naar behoeven Dille
naar behoeven Peterselie
250 gram Smetana
150 gram Tomatenketchup
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Deegroller
Schuimspaan

Stap voor stap

Pelmeni of pirogi

Zeef de bloem in een kom.

Pelmeni of pirogi

Voeg zout toe.

Pelmeni of pirogi

Vermeng met een vork.

Pelmeni of pirogi

Voeg het ei toe.

Pelmeni of pirogi

Voeg wat melk en water toe. Als bij het kneden het deeg te droog wordt, voeg dan nog wat water toe. Wordt het te nat, verhoog dan de hoeveelheid bloem.

Pelmeni of pirogi

Vermeng even met een losse hand en leg het deeg op een plank of op de werkbank.

Pelmeni of pirogi

Kneed stevig tot het deeg...

Pelmeni of pirogi

...elastisch wordt.

Pelmeni of pirogi

Sluit af met een deksel of met huishoudfolie en zet voor 30 minuten in de koelkast.

Pelmeni of pirogi

Verzamel nu de ingrediënten voor de vulling.

Pelmeni of pirogi

Voeg de ui toe aan het gehakt.

Pelmeni of pirogi

Tip: bent u niet zo weg van de smaak van rauwe ui, dan kunt u de ui eerst even glazig laten  worden in wat boter. Hierdoor wordt de smaak wat milder en kunt u ook nog dezelfde avond naar een feestje...

Pelmeni of pirogi

Breng het gehakt op smaak met zout...

Pelmeni of pirogi

...en zwarte peper uit de molen.

Pelmeni of pirogi

Voeg het ei toe.

Pelmeni of pirogi

Meng het vleesmengsel met een stevige hand.

Pelmeni of pirogi

Haal het deeg uit de koelkast en snij er een flinke plak van af.

Pelmeni of pirogi

Rol deze in een worst van ongeveer 3 cm doorsnee. 

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Snij gelijke stukjes van de worst.

Pelmeni of pirogi

Plet de stukjes in de palm van de hand....

Pelmeni of pirogi

... en maak er met de deegroller dunne schijfjes van 10 cm van.

Pelmeni of pirogi

Pak de schijfjes een voor een op in de vlakke hand, leg er wat vleesvulling op in het midden....

Pelmeni of pirogi

...en vouw de pelmeni dicht. Knijp de randen stevig op elkaar.

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Vouw daarna de hoeken van de ontstane halve cirkel naar elkaar toe om de pelmeni hun uiteindelijke vorm te geven. Het liefst natuurlijk met z'n allen:)

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Snij weer een plak deeg af en herhaal dit proces tot het deeg (of de vulling) op is.

Pelmeni of pirogi

Reken op een portie van ongeveer 7-10 pelmeni per persoon. Heeft u  er er teveel? Ze zijn prima in te vriezen en gaan een winter mee. Wel apart invriezen, niet tegen elkaar aangeplakt.

Pelmeni of pirogi

Gooi de pelmeni in kokend water. Ze zijn gaar wanneer ze boven komen drijven plus 1 minuut.

Pelmeni of pirogi

Zorg voor verse dille en peterselie.

Pelmeni of pirogi

Hak de kruiden fijn.

Pelmeni of pirogi

Zet smetana en ketchup op tafel. Geen smetana kunnen vinden? Crème fraîche of zure room kunnen in principe ook wel. 

Serveertip

Pelmeni of pirogi

Pelmeni worden het liefst met smetana geserveerd. Sommigen prefereren ketchup. Kies dus voor één van deze twee en laat de gasten zelf extra toevoegen indien gewenst.

Wijntip

Pelmeni of pirogi

Wodkaatje?