Recept van Mats - Spareribs van de grill

full slab - Barbecuerecept - 4 personen

Spareribs van de grill

Sparerib eating contest Bornerbroek

Uit het jaarlijkse Sparerib Eating Contest dat wij sponsoren.

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 800g
€ 7,65
4 stuk(s)
per 600g
€ 5,90
8 stuk(s)
per 200g
€ 3,30
4 stuk(s)
per 450g
€ 6,45
4 stuk(s)
per 600g
€ 5,40
4 stuk(s)
per 700g
€ 9,25
4 stuk(s)
per 700g
€ 9,80
4 stuk(s)
per 800g
€ 7,00

Indien u met onbewerkte spareribs begint:

1 stuk(s)
€ 15,15
1 stuk(s)
€ 1,30

Garnituur:

4 halve kolven Zoete mais
600 gram Cole slaw (klik voor recept)
600 gram
€ 18,45
800 gram Home fries (klik voor recept)

Meet uw kerntemperatuur precies:

1 stuk(s)
€ 19,95
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Barbecueschep
Barbecuevork
Grillplaat
Grilltang
Hickory rookhout
Zilverpapier
Penseel

Stap voor stap

Als u begint met onbewerkte spareribs:

Spareribs van de grill

velletje loshalen 

  • Begin met het losmaken van het vlies aan de holle zijde van de sparerib door met een bot mes langs de botjes te steken.
  • Verwijder overtollig vet en losse deeltjes.
  • Kruid de spareribs eventeel voor met onze kruidenmix. Let wel op het zoutgehalte. Kruidenmixen bevatten vaak zout, de marinades ook.
  • Leg de spareribs in een bak en giet de marinade er overheen. U kunt uw eigen samenstelling maken, u kunt onze meerdanvlees.nl JFK spareribmarinade gebruiken. Deze kunt u eventueel ook nog naar eigen inzicht verrijken met een extra smaakdimensie zoals zoeter, zuurder, of heter. Als u voor zoet gaat, houdt u er dan wel rekening mee dat suiker sneller verbrandt op de BBQ en dat u dus voorzichtiger zult moeten grillen.
  • Sluit de spareribs in de marinade af met huishoudfolie en laat de marinade minstens 24 uur haar werk doen in de koelkast.
  • Ga vervolgens door naar de volgende stap.

Als u begint met gemarineerde spareribs:

Spareribs van de grill
  • De spareribs op kamertemperatuur laten komen.
  • Uit laten lekken.
  • Op een hete grill leggen.
  • Eerst de bolle zijde. Goed doorbakken tot een mooie bruine kleur ontstaat aan de buitenkant (5-6 minuten). Zorg ervoor dat het vuur niet zo hoog is dat de marinade aanbrandt. Dat geeft een onplezierige, bittere smaak.
  • Nu de spareribs omdraaien en op indirect vuur ongeveer (afhankelijk van de dikte) 3-4 uur garen boven een lekbak in een afgesloten BBQ. Om de 30 minuten insmeren (basten) met marinade.
  • Even testen met een kernthermometer - de ideale temperatuur is 55-60℃ op het bot.

Als u begint met voorgegaarde spareribs:

Spareribs van de grill

Deze kunnen ook in de oven. Magnetron zou eventueel ook nog kunnen maar de smaak komt daardoor wel een klein beetje in gevaar.

Oven

  • Het beste is afsluiten (braadslee met deksel of zilverpapier) om uitdrogen te voorkomen en
  • 40 minuten op 120℃ verwarmen.
  • Even testen met een kernthermometer - de ideale temperatuur is 55-60℃ op het bot.

Grill

  • Het beste is op indirecte hitte verwarmen.
  • Langzaam opwarmen om uitdrogen te voorkomen.
  • Eventueel even met wat marinade insmeren tussendoor.
  • Indien nodig afdekken met zilverpapier. 
  • Even testen met een kernthermometer - de ideale temperatuur is 55-60℃ op het bot.

Als u begint met voorgekookte spareribs:

Spareribs van de grill
  • Goed insmeren met marinade.
  • Op een hete grill leggen. Eerst de bolle zijde. Goed doorbakken tot een mooie bruine kleur ontstaat aan de buitenkant (3-4 minuten). Zorg ervoor dat het vuur niet zo hoog is dat de marinade aanbrandt. Dat geeft een onplezierige, bittere smaak.
  • Nu de spareribs omdraaien en op de hete grill bakken aan de andere zijde (3-4 minuten).
  • Daarna op indirect vuur ongeveer 30 minuten uur laten opwarmen boven een lekbak.
  • Eventueel af en toe insmeren (basten) met marinade.
  • Even testen met een kernthermometer - de ideale temperatuur is 55-60℃ op het bot.

Wat eten we hierbij?

Spareribs van de grill

Home fries zijn natuurlijk altijd heerlijk bij spareribs. Ook coleslaw (en dan het liefst eigengemaakte (zie recept)) is een trouwe vriend van dit vlees. En heeft u onze eigen Boer Harm salade wel eens geprobeerd? Kook ook even snel een paar zoete maiskolven en serveer die erbij met wat gesmolten boter en een snufje zout.

Can't think of a better way to spend the day...