Recept van Mats - Gegrilde zeewolffilet en tonijnsteak met wokgroente en zeekraal

Recept met een ster - Barbecuerecept - 4 personen

Gegrilde zeewolffilet en tonijnsteak met wokgroente en zeekraal

Een simpel en smakelijk visgerechtje. Leuk om buiten te grillen op uw barbecue, Green Egg® of Weber®, maar binnen op een grillplaatje kan ook prima.

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 200g
€ 6,95
2 stuk(s)
per 200g
€ 4,25
250 gram Zeekraal
2 el. Olijfolie
500 gram Wokgroente
klontje Boter
naar smaak Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Grillplaat
Barbecuegereedschap
Wok

Stap voor stap

  • Verdeel de moten zeewolf in tweeën.
  • Kruid de vis en smeer de filets in met een beetje olijfolie.
  • Kijk de zeekraal even na op houterige stukjes en spoel de takjes af met water.
  • Blancheer de zeekraal door deze in kokend water(zonder zout!) te doen, de hittebron uit te doen, en het water na 2 minuten af te gieten. Laat de zeekraal rusten op een plaats die op kamertemperatuur is. 

  • Grill de zeewolffilets en de tonijnsteaks op de gloeiend hete grillplaat of op een barbecue. Afhankelijk van de dikte van de filets zal dat 1-3 minuten per kant in beslag nemen. De zeewolf is gaar wanneer u er met een vork met groot gemak in kunt prikken (tot helemaal in de kern), maar met uw vinger nog niet. Is dat laatste het geval, dan heeft u de vis te lang laten garen. De tonijnsteaks moeten niet te droog worden. Binnenin nog nét even rauw, dat is het lekkerst.
  • Wok ondertussen de wokgroente naar eigen smaak.
  • Warm de zeekraal even op in een steelpannetje met wat warme (niet te hete) gesmolten boter.

Gegrilde zeewolffilet en tonijnsteak met wokgroente en zeekraal

Verdeel nu ook de tonijnsteak in tweeën. Serveer de vismoten met de wokgroente en de zeekraal. Maak het gerecht af met, zoals de Italianen zeggen, "un filo d'olio", een "sliertje" mooie olijfolie. Bij dit gerecht is aardappelpuree (klik voor recept) erg geschikt.

Wijntip

Gegrilde zeewolffilet en tonijnsteak met wokgroente en zeekraal

Zeekraal heeft een specifieke, zilte smaak die soms neigt naar een vleugje jodium. De keuze van de wijn is daarom cruciaal, vooral omdat in dit recept de zeekraal de spil in de smaakbeleving is (de andere producten zijn neutraler van smaak en spelen een ondergeschikte rol). Wij raden een jonge, neutrale wijn aan, maar dan niet een die als een jonge hond de strijd met de zeekraal aangaat, maar een die als een brave viervoeter deze statige groente bescheiden vergezelt: een Calvados blanc, een witte Pays d'Oc, een witte Comté Tolosan, een witte Luberon of zelfs een witte Vallée du Paradis.