Recept van Vika - Treccia di Pasqua - paastulband

Deegwaren voor Pasen (Italië) - 8-10 personen

Treccia di Pasqua - paastulband

Pasen wordt over de hele christelijke wereld uitbundig gevierd. Eten, en vooral vlees en eieren, spelen hierin een voorname rol. Bijna in ieder land is wel een paasbrood, met of zonder (meestal nogal machtige) vulling te vinden. Denk aan deze Italiaanse treccia Pasquale, de Russische Koelietsj, de Duitse Hefezopf, de Italiaanse Colomba, er is teveel om op te noemen.

Voor deze treccia Pasquale moeten we terug naar Sicilië. Oh nee, naar Molise. Molise? Welnee, het is een traditioneel gerecht uit Apulië (Puglia)....U ziet het - ik heb eerlijk gezocht naar de herkomst maar ik kom er niet uit. Wel weet ik inmiddels dat de treccia (Italiaanse voor vlecht) zowel als een tulband wordt gevlochten als recht. Ook is bekend dat er een zoetere en een meer hartige variant bestaan. Hoe dan ook - dit recept vergt enige vaardigheid. Maar dan heb je ook wat!

Ingrediënten

Voor het deeg:

600 gram Bloem
370 ml Water
30 ml Olijfolie
12 gram Gist
10 gram Zout

Voor de vulling:

100 gram Groene en zwarte olijven
100 gram Provolone dolce of caciocavallo
100 gram Soppressata

Of:

100 gram
€ 3,30

Voor de versiering:

6-8 Kwartelei
20 gram Maanzaad
20 gram Pompoenzaad
1 Losgeklopt ei voor de glans
1 Sesamzaad
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zeef
Mattarello (deegroller)
Oven

Stap voor stap

Eerst even over de ingrediënten

Caciocavallo is een Italiaanse kneedkaas, net als mozzarella. Hij wordt meestal in een peervorm gekneed en aan een touw te drogen gehangen. Deze kaas is zijn best aan het doen Nederland te veroveren, maar het kan nog even duren voor hij overal verkrijgbaar is. Provolone dolce, ook een kneedkaas, die meestal rond als een voetbal is of op een hele grote sigaar lijkt, is beter verkrijgbaar. 

Soppressata, in het Nederlands ook wel "hoofdkaas", is een droge, meestal gerookte worst die in origine hoofdzakelijk bestond uit delen van het koeienhoofd (tong, oren, enz.). Tegenwoordig worden veelal andere bestanddelen gebruikt. U kant voor dit recept gerust een mooie salami gebruiken.

Kwarteleieren zijn geen ust. In groete delen van Italië wordt de treccia veel groter gemaakt dan in dit recept (in verband met grote families) en dan kan een kippenei net zo goed.

Aan het werk: kneden

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃
  • Zeef de bloem door een zeef en stort het uit in een hoopje op het werkblad
  • Los de gist op in lauw water en giet het in een kuiltje in het midden van de bloem. Meng het deeg.
  • Blijf kneden en voeg op het laatst zout en olijfolie toe. Blijf kneden tot een elastische en homogene massa is ontstaan.
  • Maak een glazen mengkom vet met olijfolie. Leg het deeg erin en laat het rijzen tot tweemaal zijn volume, afgedekt met een vochtige doek.
  • Wanneer het deeg gerezen is: snij er 150 gram vanaf voor de versiering van de treccia

Stap 2: de hulzen vullen

  • De rest van het deeg verdelen in 3 gelijke delen.
  • Zorg voor een goed bestoven werkblad.
  • Het eerste deel tot een worstje rollen. Daarvan een strook maken met de deegroller van ongeveer 60 cm lengte en 8 centimeter breedte.
  • De worst heel fijn snijden en op het midden van de deegstrook leggen. De lange zijden naar elkaar toevouwen en de zo ontstane huls bovenaan dichtdrukken met de vingers.
  • Maak op precies dezelfde manier, naast deze huls, nog twee hulzen. De ene gevuld met olijven, de ander met kaas.

Stap 3: vlechten en opmaken

  • Vlecht de drie gevulde hulzen voorzichtig in elkaar. Geef de vlecht de vorm van een krans en vlecht de uiteinden in elkaar.
  • Bestrooi met maanzaad, sesamzaad en pompoenzaad.
  • Zet hier en daar een (rauw) ei in de vlecht.
  • Maak van het overgeleven deeg kleine sliertjes en zet hiermee de ieren vast.
  • Bestrijk de treccia met losgeklopt ei.

Stap 4: al forno!

Treccia di Pasqua - paastulband
  • Laat de treccia 15-20 minuten rusten om haar tijd te geven na te rijzen.
  • Bak de treccia in 40-50 minuten gaar.
  • Om te voorkomen dat de eieren barsten kunt u het beste tijdens het bakproces de oven dicht laten.

Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat dan de soppressata achterwege.

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch