Recept van Yvonne - Hamburgerbroodjes

Zelf maken is toch altijd leuker - Hamburgerrecept Deegwaren - 8 broodjes

Hamburgerbroodjes

erik & yvonne

Zelf Big Mac Buns bakken
Zeg nou zelf: hamburgers zelf maken is natuurlijk pas écht leuk als je ook de broodjes (Big Mac Buns) zelf maakt. 

Gezonder
Het is niet alleen leuk werk, het is ook een stuk gezonder. Een hamburgerbroodje zonder E-nummers, zonder al te veel zout en suiker en zonder "broodverbeteraars" van dubieuze origine... De droom van iedere bewuste consument en elke ouder.

Zelf bakken is moeilijk
Is dat nou moeilijk, zo'n broodje bakken? Welnee! Bij deze een leuk recept.

.

.

 

 

Alle burgers op een rij

Al onze burgers op een rij

 .

.

 

Ingrediënten

Voor het voordeeg:

50 gram Bloem
15 gram Levende gist
50 ml Lauw water
1 mespuntje Suiker

Voor het deeg:

400 gram Bloem
200 ml Melk
1 el. Olijfolie
1 tl. Zout

Voor de glans en de versiering:

naar behoeven Sesamzaad
1 Eidooier
1 el. Melk

Lekker bij:

1 stuk(s)
Wagyu beefburger 20%
per 1800g
1 stuk(s)
per 1920g
€ 45,95
1 stuk(s)
per 1800g
€ 37,60
1 stuk(s)
Wildzwijn burger
per 2400g
1 stuk(s)
€ 5,85
1 stuk(s)
€ 5,85
1 stuk(s)
per 400g
€ 5,90
1 stuk(s)
€ 1,20
. Eigengemaakte cheeseburger
. Eigengemaakte hamburger
1 stuk(s)
per 480g
€ 7,05
1 stuk(s)
€ 5,85
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Pollepel (houten)
Huishoudfolie
Bakblik
Bakpapier (evt.)
Bakvel (siliconen bakvel) (evt.)
Keukenmachine (evt.)

Stap voor stap

Voorbereiding:

Hamburgerbroodjes

Om en mooi luchtig deeg te verkrijgen beginnen we met een zogeheten voordeeg (ook wel starter of zetsel). Vermeng de ingrediënten goed en zet het mengsel weg op een aangenaam ware plaats (vensterbank bij de radiator bijvoorbeeld). Na een minuut of 20 is het voordeeg klaar. Het moet dan goed aan het bubbelen zijn geslagen. 

Hamburgerbroodjes

Ondertussen beginnen we met het deeg zelf: 

  • Stort de bloem in een kom
  • Voeg het zout toe 
  • Roer goed door elkaar
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf mengen met een houten pollepel tot een egale, kleverige massa ontstaat
  • Voeg nu het voordeeg eraan toe
  • daarna de olijfolie
  • en blijf nu nog 5 minuten mengen tot het deeg zacht, egaal, meegaand en elastisch is. Hiervoor kunt u ook een keukenmachine gebruiken.
  • Maak van het verkregen deeg een bal en leg deze in een kom. Sluit de kom af met huishoudfolie.

Hamburgerbroodjes

Laat de kom 1,5-2 uur staan op een warme plek. Het volue van het deeg neemt hierbij 2-3 keer toe. Neem het deeg uit de kom en leg het op een bestoven werkblad.

Hamburgerbroodjes
  • Verdeel het deeg in 8-10 gelijke delen.
  • Draai er ballen van met de hand en
  • druk de ballen iets plat in de palm van de hand.
  • Leg de voorgevormde deegballen op een bakblik, ingesmeerd met wat boter of bedekt met bakpapier of een siliconenmat (bakvel)
  • Bedek de broodjes met een vochtige doek en laat ze 30-60 minuten narijzen
  • Steek 15-20 minuten voor het einde van de rijstijd de oven aan op 230 ℃

Hamburgerbroodjes

Maak een mengsel van de eidooier en de melk en bestrijk de broodjes. Bestrooi de broodjes met sesamzaad

In de oven

Hamburgerbroodjes

Bak de broodjes 20-25 minuten op 230 ℃. Haal de broodje uit de oven, leg ze op een rooster en laat ze 10-15 minuten afkoelen.

Vegetarisch De naam zou het niet doen vermoeden maar dit  recept is vegetarisch