Recept van Mats - Kalfstomahawk van de grill

Food for real cowboys - Barbecuerecept - 4 personen

Kalfstomahawk van de grill

De tomahawk, wie kent hem niet....een imposant stuk vlees voor het échte Country-Western-Hickory-Smoked-Sundance-Kid-barbecuegevoel! Een ribeye met een handvat, zo zou je het ook kunnen noemen. Hoe dan ook, wat een festijn om zo'n joekel op de grill te gooien! Moeilijk? Welnee. Geduld moet je hebben, dat wel. En een goede kernthermometer!

Wij snijden de tomahawk natuurlijk van de beste runderen die we kunnen vinden: hier gaat het om het volledige plaatje - de smaak, de kleur, de structuur, de hele beleving moet gewoon kloppen. No discounts is het motto! We hebben twee versies: een rundertomahawk en deze, van kalf.

Je kunt onze tomahawk op de grill braden. Hou wel rekening met de dikte - het vlees heeft even nodig om binnenin warm te worden. Een goede methode is om het vlees snel aan te braden en vervolgens na te garen op een graad of 100-120° C. Dit kun je doen door de klep van je outdoor kitchen, je Weber® of Green Egg® te sluiten. Een andere optie is het vlees (op open vuur) te bedekken met een paar lagen aluminiumfolie. Zorg er dan wel voor dat het vuur inmiddels matig is en het rooster niet te laag staat.

Ingrediënten

naar smaak
€ 1,30
1 paar el. Olijfolie
2 tn. Knoflook

Voor de garnituur:

300 gram Coleslaw (klik voor recept)
1 French fries
1 Home fries
1 stuk(s)
€ 4,55
1 stuk(s)
€ 4,55
1 stuk(s)
€ 4,55
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Aluminiumfolie eventueel
Kernthermometer 1
Knoflookpers 1
Barbecuegereedschap 1
Barbecue - BBQ 1

Stap voor stap

Voorbereiding

Kalfstomahawk van de grill

Een tomahawk per 2 personen, die heb je wel nodig. Er zit een redelijk zwaar bot aan, dat is 1. Het is onweerstaanbaar lekker vlees, dat is 2.

SUPERBELANGRIJK: Zorg ervoor dat het vlees minstens 2 uur uit de koelkast is en op kamertemperatuur heeft kunnen komen.

Zorg voor een goed hete grill.

Kalfstomahawk van de grill

Kruid het vlees. Gebruik hiervoor je eigen kruidenmengsel of favoriete rub, of onze superlekkere vleeskruiden. Hou daarbij wel rekening dat deze laatste al zout bevatten. Wrijf eventueel het vlees even in met wat olijfolie en pers er een teentje knoflook overheen.

Grillen

Kalfstomahawk van de grill

Schroei het vlees snel dicht aan beide kanten. Zoek daarna een "rustiger" plekje van je grill op om het vlees na te garen. Het vlees moet mooi rosé blijven, maar mag, zeker dichter tegen het bot, niet koud zijn. Zo'n 55° C is een mooie kerntemperatuur .

Kalfstomahawk van de grill

Haal het vlees van de grill, pak het in met zilverpapier en laat het 5 minuten rusten (rijpen). Afblijven!! Hierdoor verdelen de sappen zich gelijkmatig over het vlees, zodat je mooi mals vlees overhoudt (en razend enthousiaste eters).

Serveertip

Kalfstomahawk van de grill

Leg de tomahawks op een paar leistenen platen of houten snijborden, voor wat extra "Western Touch". Serveer er coleslaw en home fries of french fries bij.

Wijntip

Kalfstomahawk van de grill

Miller, Budweiser, Coors, ANYTHING but wine!! Als je het kunt vinden, er is zelfs een Tomahawk Amber Ale, een lichte Ale, gemaakt door Anheuser-Busch, een brouwerij in St. Louis, Missouri.

The rest is history...

Eet smakelijk,

Handtekening Mats

Wilt u eens een lekkere barbecuesaus zelf maken? Kijk dan naar onze recepten voor barbecuesauzen:

criolla  pebre  pico de gallo  chimichurri  Vinagrete