Recept van Mats - Patatas bravas

Een typisch Spaans gerecht - Bijgerecht, tapa - 4 personen

Patatas bravas

Patatas bravas is een typische tapa. Het kan echter ook prima dienen als garnituur bij een lekker Spaans vleesgerecht. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: vrij grote blokjes aardappel, gefrituurd, overgoten met een heerlijke saus. Gebruik goede olijfolie. Deze aardappels hebben daar veel baat bij. Het resultaat is een bijgerechtje om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten

4 Grote aardappels
naar behoeven Olijfolie
1 Middelgrote ui
1 tn. Knoflook
1½ tl. Paprika
½ tl. Chilipoeder
1½ el. Gestoofde tomatenpuree (klik voor recept)
½ el. Suiker
1 klein schutje Azijn
200 ml (gevogelte)bouillon (klik voor recept)
½ el. Bloem

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Friteuse evt.
Zeef
Staafmixer
Knoflookpers
Garde

Stap voor stap

Patatas bravas

Neem grote aardappelen. De bedoeling is om mooie rechte grote kubussen te snijden. U heeft dus straks aardig wat afval. Puree maken daarvan is waarschijnlijk de meest duurzame oplossing (zie recept).

Patatas bravas

Schil de aardappelen.

Patatas bravas

En snijd er blokjes van 3x3x3 cm van.

Patatas bravas

Snipper de ui. Zet de andere ingrediënten klaar.

Patatas bravas

Laat de ui glazig worden in een flinke scheut olijfolie.

Patatas bravas

Voeg dan de zoete paprika en de chili toe.

Patatas bravas

Roer even goed door elkaar en blus af met de bouillon.

Patatas bravas

Stoof de tomatenpuree om het zuurtje eraf te krijgen en voeg toe aan het mengsel. U kunt ook een dikke sugo gebruiken (zie recept).

Patatas bravas

Knijp een teentje knoflook uit in het mengsel en laat even goed doorkoken. Reduceer tot ongeveer de helft.

Patatas bravas

Voeg de suiker toe.

Patatas bravas

Een snufje zout.

Patatas bravas

Laat nog even stoven en stort uit in een maatbeker.

Patatas bravas

Pureer het mengsel met een staafmixer. In de blender kan ook.

Patatas bravas

Giet door een zeef in een nieuw pannetje en zet weer op het vuur.

Patatas bravas

Zeef de bloem op het mengsel en...

Patatas bravas

... laat de saus op een zacht vuurtje binden en een minuutje of drie doorkoken.

Patatas bravas

Doe een forse laag olijfolie in een pan en breng deze naar 150-160 ℃, net genoeg om in te frituren maar niet te hoog. De stukken aardappel zijn groter dan bijvoorbeeld friet dus ze hebben langer nodig om te garen maar we willen ze niet te bruin hebben.

Patatas bravas

Frituur de aardappelen tot goudbruin en gaar van binnen. Minuutje of 4-5.

Patatas bravas

Laat de aardappelblokjes uitlekken op keukenpapier en leg ze op een bord of in een schaal.

Patatas bravas

Giet de saus eroverheen. Niet al te veel. Klaar!