Recept van Mats - Ibérico spareribfingers uit de pan

uit de Spaanse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Ibérico spareribfingers uit de pan

Als je bij een varken de filet wegsnijdt, hou je een karkas van ribben over. Tussen deze ribben zit heerlijk doorregen vlees. Doodzonde, natuurlijk, om weg te gooien. Moeder Natuur heeft hier echt haar best op gedaan. Godzijdank hebben we een manier bedacht om dit vlees naar waarde te vermarkten: sparerib fingers! Deze reepjes vlees worden een voor een tussen de ribben weggesneden. Ze kunnen op allerlei manier worden verwerkt: grillen, bakken, stoven, wat u maar wil. Het mooie van deze spareribfingers is dat ze, omdat ze zo doorregen (gemarmerd) zijn, ze zowel heel snel kunnen worden verhit (à la minute) als heel langzaam (slow cooking). De smaak is en blijft.....weergaloos.

Ibéricovarkens, dat weten we nu zo langzamerhand allemaal wel, zijn heerlijke beesten die zacht, doorregen vlees leveren door hun bijzondere voedingspatroon. Ze voeden zich in de uitgestrekte bossen van Extremadura in Spanje regelmatig met eikels, die een bijzondere touch aan de smaak van hun vlees geven. Van Ibéricovarkens wordt de beroemde Jamon Serrano gemaakt. De andere delen van dit varken hebben inmiddels echter ook de weg gevonden naar de beteren keuken van Spanje en Europa. Zo zijn de Ibérico varkenshaas, de bavette, de filet, de buik, de nek (procureur) en zelfs de wangen in Nederland steeds meer in trek.

Ingrediënten

800 gram
per 1200g
€ 29,05
1 stuk(s)
€ 1,30
1 Verse knoflook
1 takje Tijm
1 takje Rozemarijn

Garnituur:

600 gram Patatas bravas (klik voor recept)
Producten

Stap voor stap

Ibérico spareribfingers uit de pan

Maak de spareribfingers droog met wat keukenpapier en kruid ze met uw eigen dry rub of met onze meerdanvlees.nl kruidenmix.

Ibérico spareribfingers uit de pan

Zet een ijzeren pan op het vuur en laat deze heet worden zonder toevoeging van vet. Wrijf de hete pan in met een half doorgesneden bol verse knoflook.

Ibérico spareribfingers uit de pan

Leg de sparerib fingers in de gloeiend hete pan, leg te tijm en rozemarijn erbij  en laat ze dichtschroeien aan een kant.

Ibérico spareribfingers uit de pan

Draai de fingers vervolgens om en schroei ze dicht aan de andere kant. Matig het vuur en laat de sparerib fingers een minuutje of 5 garen. U zult zien dat er aardig wat vet is vrijgekomen. U zou hier een rijke jus van kunnen maken voor bij een mooie magere varkensfilet bijvoorbeeld. Bij deze sparefingers kunt u het uitgelopen vet beter niet serveren, want dat wordt aan de vette kant allemaal.  Klaar!

Serveertip:

Ibérico spareribfingers uit de pan

Deze sparerib fingers zijn heerlijk als tapa. Een andere tapa die hier prima bij past zijn patatas bravas (klik voor recept)