Recept van Mats - Ibérico spareribfingers uit de oven

uit de Spaanse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Ibérico spareribfingers uit de oven

Als je bij een varken de filet wegsnijdt, hou je een karkas van ribben over. Tussen deze ribben zit heerlijk doorregen vlees. Doodzonde, natuurlijk, om weg te gooien. Moeder Natuur heeft hier echt haar best op gedaan. Godzijdank hebben we een manier bedacht om dit vlees naar waarde te vermarkten: sparerib fingers! Deze reepjes vlees worden een voor een tussen de ribben weggesneden. Ze kunnen op allerlei manier worden verwerkt: grillen, bakken, stoven, wat u maar wil. De smaak is.....weergaloos.

Ibéricovarkens, dat weten we nu zo langzamerhand allemaal wel, zijn heerlijke beesten die zacht, doorregen vlees leveren door hun bijzondere voedingspatroon. Ze voeden zich in de uitgestrekte bossen van Extremadura in Spanje regelmatig met eikels, die een bijzondere touch aan de smaak van hun vlees geven. Van Ibéricovarkens wordt de beroemde Jamon Serrano gemaakt. De andere delen van dit varken hebben inmiddels echter ook de weg gevonden naar de beteren keuken van Spanje en Europa. Zo zijn de Ibérico varkenshaas, de bavette, de filet, de buik, de nek (procureur) en zelfs de wangen in Nederland steeds meer in trek.

Ingrediënten

800 gram
per 1200g
€ 26,30
1 Verse knoflook
1 takje Tijm
1 takje Rozemarijn
Naar smaak
€ 1,30

Garnituur:

600 gram Patatas bravas (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Oven
Ovenschaal
Aluminiumfolie

Stap voor stap

Ibérico spareribfingers uit de oven

Verwarm de oven voor op 90℃. Maak de spareribfingers droog met wat keukenpapier en kruid ze met uw eigen dry rub, wet rub of met onze meerdanvlees.nl kruidenmix.

Ibérico spareribfingers uit de oven

Zet een ijzeren pan op het vuur en laat deze heet worden zonder toevoeging van vet. Wrijf de hete pan in met een half doorgesneden bol verse knoflook.

Ibérico spareribfingers uit de oven

Leg de sparerib fingers in de gloeiend hete pan en laat ze dichtschroeien.

Ibérico spareribfingers uit de oven

Leg de spareribfingers (zonder het vet dat eruit is gelopen in de pan) in een vuurvaste schaal , voeg de knoflook en de kruiden toe en stoof 3 uur op 90 graden. Na 1,5 uur de schaal uit de oven halen, de fingers begieten met het vet dat zich op de bodem van de schaal bevindt of met wat wet rub of marinade en vervolgens de schaal afsluiten met aluminiumfolie.

Serveertip:

Ibérico spareribfingers uit de oven

Deze sparerib fingers zijn heerlijk als tapa. Een andere tapa die hier prima bij past zijn patatas bravas (klik voor recept)