Recept van Erik - English Muffin
Een Engelse specialiteit - Deegwaren (Engeland) - 18 muffins

De English muffin is een heerlijk klein, rond, plat broodje van gistdeeg. Het heeft veel weg van een scone. De English muffin is echter hartig en heeft geen rozijnen. De English muffin lijkt in gebruik een beetje op de Nederlandse beschuitbol: men snijdt hem horizontaal doormidden en roostert de helften licht als toast. Deze muffins worden met zowel zoete toppings geserveerd (marmelade, bramenjam, frambozenjam, vlierbessengelei en dergelijke) als met hartig beleg (eieren, worst, bacon, spek). Een gerecht dat niet zonder English muffin kan is Eggs Benedict (klik voor recept).
Een variant uit de Portugese keuken waar de English muffin erg op lijkt is de zogeheten bolo do caco. De afkomst in de English muffin wordt benadrukt om ze te onderscheiden van Amerikaanse muffins, een soort eenpersoons cakejes.
Ingrediënten
250 ml | Melk | ||
2 el. | Suiker | ||
7 gram | Droge gist | ||
250 ml | Warm water (45°C) | ||
60 gram | Gesmolten boter | ||
750 gram | Bloem | ||
½ tl. | Zout | ||
2 el. | Maïsmeel of griesmeel |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Zeef | |||
Garneerring | |||
Deegsteker | |||
Deegroller | |||
Bakpapier | |||
Bakblik | |||
Neteldoek | |||
Bakvel (siliconen bakvel) | |||
Oven | |||
Koekenpan | |||
Paletmes |
Stap voor stap

- Verwarm de oven voor op 140°C
- Breng de melk aan de kook
- Doof de warmtebron
- Voeg suiker toe en los op

- Voeg de zachte of gesmolten boter toe
- Laat het geheel lauw worden

- Voeg de droge gist toe aan het warme water
- Laat 10 minuten staan

Voeg het gistmengsel toe aan de melk.

Voeg de helft van de bloem toe door een zeef.

- Vermeng het deeg met een garde
- Op smaak brengen met zout

Voeg nu de rest van de bloem toe.

Kneed het deeg met een lichte hand, niet te lang.

- Stort het deeg in een ingevette kom
- Laat het afgedekt rijzen (60 minuten)

Haal het deeg uit de kom en sla het neer.

Goed kneden.

En uitrollen op 1 cm dikte.

Rondjes uitsteken met een deegsteker of garneerring (glas kan ook).

- Bakplaat met bakpapier of bakvel bedekken en bestuiven met maïsmeel (polenta)
- Rondjes op een bakplaat leggen
- Over de muffin ook nog een beetje polenta strooien
- Afdekken met een doek en 30 minuten laten narijzen

- Boter smelten in een koekenpan met dikke bodem
- Muffin in de pan leggen op matig tot hoog vuur

- Muffins 1 minuut per zijde kleuren (niet te donker - dat is niet lekker)
- Warmtebron naar minimum draaien
- Muffins 4 minuten per zijde garen

- Pan in de oven zetten
- Oven uitzetten
- Pan in dichte, warme oven laten doorgaren (5-10 minuten)
voor gebruik overlangs doorsnijden en roosteren. Klaar!
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Dit recept is leuk voor uw paasbrunch