Recept van Erik - English Muffin

Een Engelse specialiteit - Deegwaren (Engeland) - 18 muffins

English Muffin

De English muffin is een heerlijk klein, rond, plat broodje van gistdeeg. Het heeft veel weg van een scone. De English muffin is echter hartig en heeft geen rozijnen.  De English muffin lijkt in gebruik een beetje op de Nederlandse beschuitbol: men snijdt hem horizontaal doormidden en roostert de helften licht als toast. Deze muffins worden met zowel zoete toppings geserveerd (marmelade, bramenjam, frambozenjam, vlierbessengelei en dergelijke) als met hartig beleg (eieren, worst, bacon, spek). Een gerecht dat niet zonder English muffin kan is Eggs Benedict (klik voor recept).

Een variant uit de Portugese keuken waar de English muffin erg op lijkt is de zogeheten bolo do caco. De afkomst in de English muffin wordt benadrukt om ze te onderscheiden van Amerikaanse muffins, een soort eenpersoons cakejes.

Ingrediënten

250 ml Melk
2 el. Suiker
7 gram Droge gist
250 ml Warm water (45°C)
60 gram Gesmolten boter
750 gram Bloem
½ tl. Zout
2 el. Maïsmeel of griesmeel

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zeef
Garneerring
Deegsteker
Deegroller
Bakpapier
Bakblik
Neteldoek
Bakvel (siliconen bakvel)
Oven
Koekenpan
Paletmes

Stap voor stap

English Muffin
  • Verwarm de oven voor op 140°C
  • Breng de melk aan de kook
  • Doof de warmtebron
  • Voeg suiker toe en los op

English Muffin
  • Voeg de zachte of gesmolten boter toe
  • Laat het geheel lauw worden

English Muffin
  • Voeg de droge gist toe aan het warme water
  • Laat 10 minuten staan

English Muffin

Voeg het gistmengsel toe aan de melk. 

English Muffin

Voeg de helft van de bloem toe door een zeef.

English Muffin
  • Vermeng het deeg met een garde
  • Op smaak brengen met zout

English Muffin

Voeg nu de rest van de bloem toe.

English Muffin

Kneed het deeg met een lichte hand, niet te lang.

English Muffin
  • Stort het deeg in een ingevette kom
  • Laat het afgedekt rijzen (60 minuten)

English Muffin

Haal het deeg uit de kom en sla het neer.

English Muffin

Goed kneden.

English Muffin

En uitrollen op 1 cm dikte.

English Muffin

Rondjes uitsteken met een deegsteker of garneerring (glas kan ook).

English Muffin
  • Bakplaat met bakpapier of bakvel bedekken en bestuiven met maïsmeel (polenta)
  • Rondjes op een bakplaat  leggen
  • Over de muffin ook nog een beetje polenta strooien
  • Afdekken met een doek en 30 minuten laten narijzen

English Muffin
  • Boter smelten in een koekenpan met dikke bodem
  • Muffin in de pan leggen op matig tot hoog vuur

English Muffin
  • Muffins 1 minuut per zijde kleuren (niet te donker - dat is niet lekker)
  • Warmtebron naar minimum draaien
  • Muffins 4 minuten per zijde garen

English Muffin
  • Pan in de oven zetten 
  • Oven uitzetten
  • Pan in dichte, warme oven laten doorgaren (5-10 minuten)

voor gebruik overlangs doorsnijden en roosteren. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch