Recept van Mats - Straccetti

Uit de traditionele Italiaanse keuken - Hoofdgerecht of snack - 4 personen

Straccetti

Straccetti betekent "vodden, lapjes, reepjes stof". In zoverre heeft het gerecht iets gemeen met het Cubaanse gerecht "Ropa Vieja". Er zijn vast nog wel meer van die namen van gerechten in deze richting, wellicht in andere talen. Ligt ook wel voor de hand, als je kijkt naar hoe deze gerechten er uitzien. Maar lekker!!! Niet te geloven. Zo ook deze straccetti: een geliefd gerecht uit de keukens van midden-Italië, waar de olie mooi gebalanceerd is en rechtstreeks van de buurman komt, en waar de rozemarijn van oudsher in de tuin groeit. Italianen vragen de slager om het vlees op de snijmachine flinterdun te snijden. Meestal van de bovenbil, de muis, het kalfsdeksel, en bijna altijd van het kalf. Bij deze het recept. "Da leccarsi le dita", zoals de Italianen zeggen, om je vingers bij af te likken.

Ingrediënten

Maak een keuze:

400 gram
per 1400g
€ 37,50
400 gram
per 1600g
€ 24,85

En verder:

2 tn. Knoflook
naar behoeven Olijfolie
1 takje Verse rozemarijn
naar behoeven Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan .

Stap voor stap

Voorbereiding:

Straccetti

Fileer het vlees zo dun mogelijk uit. Hoe dunner de reepjes die u overhoudt, hoe beter. Als u thuis een snijmachine heeft - helemaal geweldig!

Stap 1:

Straccetti

Maak een paar eetlepels olie warm in een koekenpan, met daarijn een takje rozemarijn en de knoflook, eventueel in grove stukken gesneden.

Stap 2:

Straccetti

Laat nu langzaam de lapjes vlees in de olie zakken. Probeer de olie op temperatuur te houden: het bakken moet zachtjes verlopen - niet frituren dus, maar ook niet te zacht. Laat het vlees, zodra het een licht kleurtje heeft gekregen, doorstoven tot het gaar is. Verwijder de rozemarijn en de knoflook. Breng op smaak met zout. Klaar!

Stap 3:

Serveer met wit brood. Deppen met dat brood in de door de smaken van het vlees en de rozemarijn doordrenkte olie is een belevenis op zich. Versier eventueel met nog een takje verse rozemarijn en/of een paar blaadjes basilicum. Dit gerecht wordt in het land van origine meestal niet over borden verdeeld maar in zijn geheel op tafel gezet. Iedereen schept zelf op, of, zoals dat "en famille" gaat, dept zijn stukjes brood rechtstreeks in de serveerschotel en prikt hier en daar wat stukje vlees aan zijn vork.

Wijntip:

Straccetti

Een mooie droge witte wijn uit Lazio of Umbria. Greco di Tufo kan prima, bijvoorbeeld.