Recept van Mats - Chinese vijkruidenpeper zelfgemaakt

Rub en kruidenmengsel uit de Chinese keuken - Sauzen, kruidenmengsels, rubs en marinades

Chinese vijkruidenpeper zelfgemaakt

Vijfkruidenpeper
Zoals de naam al verklapt is het een mix van 5 kruiden.  Deze blijft weken goed in een afgesloten pot, dus u kunt het mengsel ruim van tevoren maken. Elk kruid apart spreekt een bepaald gebied van onze smaak aan: Zoet, zuur, zout, bitter, scherp. Het mengsel bestaat uit peper, kruidnagel, steranijs, kaneel en venkel. Het is in de betere winkels te koop. U kunt het zelf ook zelf maken. Hier ziet u de samenstelling en het recept:

  • Rooster de peperkorrels en de steranijs twee minuten in een droge hete koekenpan.
  • Maal ze daarna fijn in een stenen vijzel, koffiemolen of keukenmachine tot een fijn poeder is ontstaan.
  • Breek de kaneelstokjes in kleine stukjes, en maal deze ook tot een fijn poeder.
  • Maal vervolgens achter elkaar de kruidnagelen en de venkelzaadjes.
  • Meng nu de vijf kruiden bij elkaar en maal het geheel nogmaals tot u een egaal poeder heeft.

Ingrediënten

2 el. Zwarte peper
8 sterren Steranijs
½ tl. Kruidnagel
3 tl. Kaneel, gedroogd en gebroken
3 tl. Venkelzaad

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vijzel
Koekenpan
Keukenmachine
Hakmolen

Stap voor stap

Bereiding chinichurri

Elke familie doet het op haar eigen manier. De bestanddelen worden fijngemalen met een keukenmachine, fijn gehakt of gesneden met een mes of een wiegemes, of - en dat geniet de voorkeur - gesneden en vervolgens verwerkt in een vijzel.

  1. Hak alle bestanddelen fijn met een mes of wiegemes en vermaal, als u die heeft, het mengsel met een vijzel
  2. Voeg de olie en azijn toe en brengt op smaak met zout en peper
  3. Chimichurri kan direct worden geserveerd. Men kan chimichurri in de koelkast ongeveer 12-24 uur bewaren.

Zet een pot met chimichurri op een centrale plaats op tafel zodat uw tafelgenoten er zelf wat van op hun bord kunnen scheppen.