Recept van Erik - Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Stoemp au chou blanc avec boudin noir et blanc - Hoofdgerecht - 4 personen

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Stoemp is Vlaams voor stamppot. De Belgen maken graag stamppotten en zijn er zelfs fantasierijker in. Deze stoemp is een van de klassiekers: stoemp van wittekool. Bij deze stoemp serveren wij vandaag beuling (ook wel pens), ook weer zo'n typisch Belgisch product. Zwarte beuling heeft veel weg van bloedworst. Witte beuling van Zuid-Duitse Weißwurst.

Ingrediënten

naar smaak Zout & peper uit de molen
naar smaak Nootmuskaat
½ Wittekool
250 gram Zure room
1 tn. Knoflook
600 gram Stamppotaardappelen
1 el. Witte wijnazijn
naar behoeven Boter
naar behoeven Bruine fond of andere lekkere jus
4 Boudin noir
4 Boudin blanc

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Stamper

Stap voor stap

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Kook de aardappelen in ruim zout water.

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Hak de ui en de knoflook.

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Fruit deze in wat boter tot ze mooi glazig worden.

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling
  • Snij de kool fijn en voeg toe aan de pan
  • Voeg de azijn toe en vermeng goed

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling
  • Voeg een scheutje water toe en sluit de pan met een deksel 
  • Kook de kool tot deze gaar is

 

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling
  • Voeg de gekookte aardappelen toe
  • Stamp het mengsel een paar keer door

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Rasp naar smaak wat nootmuskaat over het geheel.

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Voeg de zure room toe en vermeng

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Wel ondertussen de beulingen in net niet kokend water (5 minuten)

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Braad ze vervolgens een minuut of 7 om en om in boter op een middelhoog vuurtje. 

Serveertip:

Belgische stoemp van wittekool met witte en zwarte beuling

Maak een kuiltje voor een lekkere jus. U kunt deze maken door het braadvocht van de beuling af te blussen en een beetje runder- of kalfsfond toe te voegen (deglaceren). Serveer met een lekker glas donker bier (zoals hier op de afbeelding - een Quadrupel). Prachtig.