Recept van Mats - Mrouzia

Marrokaanse lamsschotel uit de tajine - Hoofdgerecht - 6 personen

Mrouzia

Mrouzia is een heerlijk Marrokaans tajinegerecht dat vaak wordt gegeten tijdens het suiker feest. iedere familie heeft zo zijn eigen recept maar de basis blijft wel min of meer hetzelfde. Het gerecht is rijk aan smaak en aan de zoete kant, typerend voor gerechten aan het einde van de Ramadan (net als overigens aan het einde van de vasten bij de Christelijke culturen).

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 1200g
€ 21,30
2 Uien, middelgroot
200 gram Rozijnen
120 gram Blnke ongezouten gepelde amandelen
1 tl. Ras el hanout
½ tl. Zwarte peper
1 tl. met een kopje erop Gemberpoeder
½ tl., half draadjes half poeder Saffraan
1 tl. Kaneel
100 gram Smen of eventueel gezouten boter
½ pollepel Honing
naar smaak Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Tajine
Cocotte
Oven 160 °C

Stap voor stap

Mrouzia

De amandelen dienen te worden geroosterd. Stort ze in een koekenpan met dikke bodem en bruin ze, eventueel met een heel klein beetje olie.

Mrouzia

Het resultaat zijn mooi goudgeel geroosterde amandelen.

Mrouzia

Dan gaan we aan de slag met de schouder. Laat deze eerst op kamertemperatuur komen.

Mrouzia

Ontbeen hem vervolgens. verdeel het vlees in vrij grove stukken. Haal oneffenheden en overtollig vet weg.

Mrouzia

Zoek uw kruiden bij elkaar.

Mrouzia

Voeg een beetje water toe en maak een vrij vloeibare pasta.

Mrouzia

Gebruik de helft van deze melange. Wrijf de stukken vlees in de kruidenpasta en leg ze vervolgens één voor één in een tajine of cocotte.

Mrouzia

Voeg zout toe.

Mrouzia

En vervolgens de smen of gezouten boter.

Mrouzia

Daran ade amandelen.

Mrouzia

Daarna de fijngehakte uien.

Mrouzia

Vul nu aan met water tot alles onder staat. 

Mrouzia

Voeg de honing toe.

Mrouzia

Sluit de pan.

Mrouzia
  • Gebruik de andere helft van de kruidenpasta om de rozijnen een minuut of 10 in te laten koken op een zacht vuurtje
  • Zet de tajine of cocotte in de oven stoof op 160 °C gedurende een uur of 3 tot het vlees volledig gaar is
  • Voeg op het laatst de rozijnen toe en meng goed door elkaar. Klaar!