Recept van Mats - Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

4 personen

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem!  We kennen natuurlijk allemaal de klassiekers, Asperges met ham en ei, asperges met hollandaisesaus. Maar er is zoveel meer, kijk naar onze recepten. Deze keer gaan we de tuin in, met een sappige ribeye, crème fraîche en witte wijn. Gaat u mee? 

Rib-eye, hoe maak je die klaar op de grill?
Verschillende wegen leiden naar Rome. Toch is het handig een aantal kleine zaken in de gaten te houden. Gebruik een mooi stuk vlees. U kunt ervoor kiezen vlees te nemen dat al op maat gesneden is (geportioneerd) of u kunt een heel stuk rib-eye bestellen en zelf uw porties bepalen (aan stuk).

Niet te dun
Rib-eye is echt steakvlees. Snij uw porties dus vooral niet te dun - uw vlees moet mooi kunnen garen aan de buitenkant en binnenin mooi rosé blijven. Dan is uw vlees op zijn best.

Kamertemperatuur
Zorg er altijd voor dat uw vlees op kamertemperatuur is voordat u gaat bakken. Hoe kouder het vlees in de kern, hoe moeilijker het is om het egaal te garen.

BBQ of grillplaat?
BBQ natuurlijk! Dan heeft u meteen uw eigen heerlijke rooksmaak aan het vlees. Maar ja, het is ook wel ens winter, of het regent...in dat geval kunt u prima met een grillplaat op uw fornuis aan de slag.

Kernthermometer
Altijd handig! Zo krijgt u uw vlees precies zoals u het hebben wilt. Voor een rib-eye moet u rekenen op een kerntemperatuur van rond de 50-55℃. Meer weten over kerntemperaturen en kernthermometers? Klik hier.

Mats eet smakelijk

mats handtekening

Ingrediënten

200 ml Bearnaisesaus (klik voor recept)

Maak een keuze:

4 stuk(s)
Rib-eye grain fed Australisch
per 250g
4 stuk(s)
per 225g
€ 7,20
4 stuk(s)
per 200g
€ 6,75
4 stuk(s)
per 225g
€ 8,00
4 x 200 gram
per 1600g
€ 52,55
4 stuk(s)
per 225g
€ 15,80
4 x 200 gram
per 1000g
€ 30,25

En verder:

1 tn. Knoflook
1 stuk(s)
€ 1,30
naar behoeven Olijfolie

Voor de asperges:

800-100 gram Witte asperges
2 blaadjes Foelie
4 el. Suiker
flinke scheut Witte wijn
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Aanzetstaal
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Dunschiller
Grillplaat
Kaasdoek
Keukenpapier
Knoflookpers
Sauteuse
Vleesmes
Zilverpapier

Stap voor stap

Voorbereiding:

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond. 

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Snij de harde delen aan de achterkant weg.

 asperges

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

U kunt beginnen met geportioneerde ribeye's en met ribeye uit één stuk. Haal het vlees uit de verpakking en laat het even bijkomen. Dep overtollig vocht weg met keukenpapier. Snij met een scherp vleesmes in één mooie, vloeiende beweging 4 moten vlees van rond de 200 gram af. Kruid deze, knijp er wat verse knoflook over uit en wrijf ze licht in met olijfolie.  Wij raden onze meerdanvlees.nl kruidenmix aan, maar zout en peper zijn ook heerlijk. Uw eigen kruidensamenstelling of dry rub kan natuurlijk net zo goed.

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus
  • Steek uw barbecue of grillplaat aan en zorg voor een stevig vuurtje zonder vlammen
  • Leg de rib-eyesteak op de grill en schroei de eerste kant mooi dicht
  • Laat de steaks een minuut of 3-4 garen, afhankelijk van de dikte
  • Draai de steaks om en herhaal het proces

ribeye grillen

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Nu is uw steak gaar. Alleen bevindt het vocht zich nu bijna volledig in het midden en nauwelijks aan de rand, doordat de buitenkant is blootgesteld aan hoge hitte. Door het vlees onder aluminiumfolie 5 minuten te laten bedaren (rijpen), komen alle sappen weer op hun plaats en is de steak overal even mals. Klaar!

Maak ondertussen een mooie bearnaisesaus

Rib-eye van de grill met witte asperges en bearnaisesaus

Maak een mooie gladde bearnaisesaus zoals in ons recept.

Serveertip:

Serveer de ribeyes, eventueel mooi getrancheerd,  met de bearnaisesaus. Een mooie garnituur hierbij is aardappelpuree (zie recept) of pommes frites (zie recept).