Recept van Mats - Ropa vieja

Een typisch Cubaans gerecht - Hoofdgerecht - 4 personen

Ropa vieja

Letterlijk betekent ropa vieja “oude vodden”. Een tegenhanger van de Italiaanse "Straccetti" Het is een origineel Spaans liflafjes-recept. Het werd vroeger gemaakt om restjes te verwerken en was bij uitstek geschikt voor pioniers, zeelieden en vroege kolonisten. U kunt ropa vieja overal tegenkomen, van Barcelona tot Santo Domingo, van Mexico tot Tierra del Fuego. Dat is ook de reden waarom er inmiddels een heleboel verschillende varianten van bestaan. Zelfs de hoofdingrediënt, het vlees zelf, is in het ene land van het rund, en in het volgende van het varken. Ropa Vieja wordt dus overal gegeten waar de Spanjaarden hun nederzettingen hebben of hadden. De twee plaatsen waar het een prominente plaats in de nationale keuken heeft gekregen zijn toch wel de Canarische eilanden en Cuba. Het Cubaanse recept spreekt ons het meeste aan. Wij geven hier als grondstof sukade aan... Rundvlees is op de bon in Cuba. Dus het kan ook van ander vlees. Probeer eens halskarbonade, ossenstaart, varkensnek, ribstuk, enz. Het meest smakelijke is waarschijnlijk ossenstaart, maar je haalt je een hoop werk op de hals! "

Benodigdheden voor
4 personen:

Ingrediënten:        
900 g sukade    
1   middelgrote ui, grof gehakt    
1   middelgrote ui, fijn gehakt    
½   laurierblaadje    
¼   kleine selderijknol    
600 ml lichte bouillon of water    
5   teentjes knoflook, grof gehakt    
30 g verse gember    
1   rode paprika's (fijn gesneden)    
1   groene paprika (fijn gesneden)    
4   gepelde tomaten uit blik, gehakt    
½   winterpeen, niet te groot, gesnipperd    
    Tabasco    
    zout &peper    
    rietsuiker    
    kaneel    
    paprikapoeder    
    olijfolie    

Voorbereiding:

Stap 1:

Braad het vlees snel in wat olie aan in een braadpan. Haal de pan van het vuur, temper de warmtebron tot ongeveer laag-gemiddeld. Doe de grof gesneden ui in de pan, de laurier, een el suiker, een flink snufje zout, en genoeg WARME bouillon of WARM water om het vlees bijna helemaal te bedekken.

Stap 2:

Doe het deksel op de pan en laat het vlees zachtjes koken tot het helemaal gaar en zacht is. Haal het daarna uit de pan, en leg het apart. Laat de bouillon inkoken tot er ongeveer 150 ml over is. Giet de bouillon over in een kan en laat deze afkoelen.

 

Stap 3:

Doe nu de andere, fijngesnipperde ui in de pan samen met gember en de knoflook en roerbak dit mengsel met een flinke hoeveelheid olijfolie totdat de ui goudkleurig is. Voeg peper uit de molen toe, kaneel, en paprikapoeder en bak nog een halve minuut door.

Stap 4:

Voeg nu de wortel, de paprika en de tomaten toe en laat het geheel stoven tot de wortel gaar is en het mengsel dikker wordt.

Stap 5:

Zodra het vlees min of meer afgekoeld is trek je het met de hand (of met 2 vorken) uit zijn verband. U moet een bergje vleesdraadjes overhouden. Zenen en vetranden kunnen worden weggegooid.

Bereiding: 

Nu doen we het vlees bij de groenten en verwarmen we het geheel. Met de overgebleven bouillon regelen we de smeuïgheid. Het moet een beetje nat aanvoelen, zo ongeveer als een stevige ratatouille. Met de Tabasco de scherpte en de zuurtegraad. Klaar!

Serveertip:
Serveer met rijst. De Cubanen eten er graag moros y cristianos (witten en zwarten) bij, oftewel witte rijst met zwarte bonen. Klik hier voor het recept

Wijntip:
Als u ECHT op de Cubaanse tour wilt, zou u hier eigenlijk rum bij moeten drinken, en wel de beruchte Havana Club. Voor een wat mildere benadering raden wij een Spaanse wijn aan. Een Rioja zou kunnen. Een Sangre de toro van Torres kan ook prima. 

 

Ingrediënten