Recept van Mats - Ropa vieja

Een typisch Cubaans gerecht - Hoofdgerecht - 4 personen

Ropa vieja

Oude vodden
Letterlijk betekent ropa vieja “oude vodden”. Een tegenhanger van de Italiaanse "Straccetti" Het is een origineel Spaans liflafjes-recept. Het werd vroeger gemaakt om restjes te verwerken en was bij uitstek geschikt voor pioniers, zeelieden en vroege kolonisten.

Alom bekend
U kunt ropa vieja overal tegenkomen, van Barcelona tot Santo Domingo, van Mexico tot Tierra del Fuego. Dat is ook de reden waarom er inmiddels een heleboel verschillende varianten van bestaan. Zelfs de hoofdingrediënt, het vlees zelf, is in het ene land van het rund, en in het volgende van het varken. Ropa Vieja wordt dus overal gegeten waar de Spanjaarden hun nederzettingen hebben of hadden. De twee plaatsen waar het een prominente plaats in de nationale keuken heeft gekregen zijn toch wel de Canarische eilanden en Cuba.

Het beste recept
Het Cubaanse recept spreekt ons het meeste aan. Ik moet er wel bijzeggen - er is discussie over de gember. Ik vond het prima passen, maar veel Cubanen vinden het overbodige luxe. Als we de Cubaanse emigranten in Florida mogen geloven dan is het meest geschikte vlees de flank steak. Rundvlees is echter voorlopig nog even op de bon in Cuba. Dus het kan ook van ander vlees. Probeer eens halskarbonade, ossenstaart, varkensnek, ribstuk, enz. Het meest smakelijke, in mijn ogen, is waarschijnlijk ossenstaart, maar je haalt je een hoop werk op de hals!

Platano, moros y cristianos
Wie  op Cuba is geweest weet het - naast ropa vieja zijn er nog twee zaken die als nationale dis de boventoon voeren: rijst met bruine bonen (moros y cristianos - klik voor het recept) en gebakken bakbanaan (platano). Deze twee worden dan ook traditioneel samen met ropa vieja geserveerd.

Stap voor stap
Het is geen moeilijk recept. Je moet er wel even bijblijven. Scroll naar beneden en we laten u stap voor stap zien wat de bedoeling is.

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 kilo
Flap meat Uruguay grain fed stuk (Bavette)
per 1900g
5 stuk(s)
per 200g
€ 12,50
1 kilo
per 2000g
€ 83,05
5 stuk(s)
per 200g
€ 7,45
5 stuk(s)
per 200g
€ 3,40
2 stuk(s)
per 500g
€ 7,60
1 kilo
per 3000g
€ 71,80
2 kilo inclusief bot
per 500g
€ 6,05
5 stuk(s)
per 200g
€ 3,35
5 stuk(s)
per 200g
€ 5,90
1 kilo
per 2000g
€ 28,80
1 kilo
per 2000g
€ 48,40
2 stuk(s)
per 500g
€ 4,30
1 kilo
per 2500g
€ 24,95

En verder:

1 MIddelgrote ui, fijn gehakt
1 MIddelgrote ui, grof gehakt
½ bl. Laurier
600 ml Lichte runderbouillon (klik voor recept) of water
¼ Niet te grote selderijknol
5 tn. Knoflook, grof gehakt
1 Rode paprika, fijn gesneden
1 Groene paprika, fijn gesneden
1 Gepelde tomaten, grof gehakt
naar behoeven Tabasco
1 Rietsuiker
1 Kaneel
1 Paprikapoeder
1 Olijfolie
1 Kummel
20 gram Verse gember
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Braadpan
Cocotte

Stap voor stap

Ropa vieja

Snij de groenten.

Ropa vieja

Braad het vlees snel in wat olie aan in een braadpan. Haal de pan van het vuur, temper de warmtebron tot ongeveer laag-gemiddeld. Doe de grof gesneden ui in de pan, de laurier, een el. suiker, een flink snufje zout, en genoeg WARME bouillon of WARM water om het vlees bijna helemaal te bedekken

Ropa vieja

Doe het deksel op de pan en laat het vlees zachtjes koken tot het helemaal gaar en zacht is. Haal het daarna uit de pan, en leg het apart. Laat de bouillon inkoken tot er ongeveer 150 ml over is. Giet de bouillon over in een kan en laat deze afkoelen.

Ropa vieja

Doe nu de andere, fijngesnipperde ui in de pan samen met gember en de knoflook en roerbak dit mengsel met een flinke hoeveelheid olijfolie totdat de ui goudkleurig is. Voeg peper uit de molen toe, kaneel, en paprikapoeder en bak nog een halve minuut door.

Ropa vieja

Voeg nu de wortel, de paprika en de tomaten toe en laat het geheel stoven tot de wortel gaar is en het mengsel dikker wordt.

Ropa vieja

Zodra het vlees min of meer afgekoeld is trek je het met de hand (of met 2 vorken) uit zijn verband. U moet een bergje vleesdraadjes overhouden. Zenen en vetranden kunnen worden weggegooid. Nu doen we het vlees bij de groenten en verwarmen we het geheel. Met de overgebleven bouillon regelen we de smeuïgheid. Het moet een beetje nat aanvoelen, zo ongeveer als een niet al te vochtige ratatouille. Met de Tabasco de scherpte en de zuurtegraad regelen. Klaar!

Serveertip:

Ropa vieja

Serveer met rijst. Zoals gezegd: de Cubanen eten er graag moros y cristianos (witten en zwarten) bij, oftewel witte rijst met zwarte bonen. Klik hier voor het recept.

Wijntip:

Ropa vieja

Als u ECHT op de Cubaanse tour wilt, zou u hier eigenlijk rum bij moeten drinken, en wel de beruchte Havana Club. Voor een wat mildere benadering raden wij een Spaanse wijn aan. Een Rioja zou kunnen. Een Sangre de Toro van Torres kan ook prima.