Recept van Yvonne - Kaiserschmarrn

Een Oostenrijkse delicatesse - Nagerecht - 4 personen

Kaiserschmarrn

Dit goddelijke gerecht, dat daadwerkelijk een keizer waardig is, is in de tweede helft van de 19e eeuw bedacht in Bad Ischl, waar zich één van de zomerresidenties van de Oostenrijkse keizer Franz-Josef bevond. Bad Ischl dankt zijn faam aan het feit dat hier de keizer voor het eerst aan Helena von Possenhofen werd voorgesteld, het meisje dat voorbestemd was zijn bruid te worden. De rest is geschiedenis: Franzl gaf aan het hele huwelijk zijn eigen smaakje door pardoes verliefd te worden, niet op Helena, maar op haar zus Elisabeth, die met haar grote zus mee was om de keizer te ontmoeten. Elisabeth, wij kennen haar beter als Sissi, werd uiteindelijk ook zijn vrouw. 

Het beroemde hotel  "Gasthaus Rettenbachmühle" in Bad Ischl, dat nog steeds bestaat, was een geliefde uitrustplaats van de keizerlijke familie. Naar verluidt is hier voor het eerst de Kaiserschmarrn geserveerd, en wel aan de keizer in persoon. De naam van het gerecht is op zijn minst curieus: Schmarrn, in Zuid-Duitse en Oostenrijkse dialecten, betekent zoveel als "rommel", "onzin". Zooitje van de keizer....? Dat moet je toch maar durven. Of, en dat bleek ook wel, je moet verdraaid goed kunnen koken...

Ingrediënten

40 gram Rozijn
4 Ei
150 gram Bloem
2 el. Suiker
5 gram Vanillesuiker
200 ml Room
200 ml Melk
scheutje Rum
mespuntje Zout
70-100 gram Boter

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garde
Zeef
Spatel

Stap voor stap

Kaiserschmarrn

Zet de ingrediënten klaar.

Kaiserschmarrn
  • Kook de rozijnen in wat water met een scheutje rum, ongeveer 2 minuten
  • Laat ze afkoelen
  • Zeef de bloem in een ruime kom
  • Maak een kuiltje in het midden
  • Voeg zout en suiker toe
  • Splits de eieren
  • Doe de dooiers bij de bloem en houd de eiwitten apart

Kaiserschmarrn
  • Vermeng de melk en de room
  • Voeg toe aan de bloem

Kaiserschmarrn
    • Vermeng het deeg met een garde to een stevige, egale massa ontstaat
    • Sla ondertussen de eiwitten tot stevige sneeuw

    Kaiserschmarrn
    • Stort de opgeklopte eiwitten bij het deeg
    • Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze toe
    • Spatel de eiwitten heel voorzichtig door het deeg zodat het deeg luchtig wordt

    Kaiserschmarrn
    • Zet een koekenpan met dikke bodem op het voer
    • Doe er flink veel boter in (de Kaiserschmarrn moet "drijven")
    • Laat het deeg in de gesmolten boter glijden
    • Laat het deeg met rust tot de bovenkant bijna gestold is

    Kaiserschmarrn
    • Nu kunt u kiezen om parten of vormloze brokken te maken. Beide kan.
    • Draai de stukken voorzichtig om

     

    Kaiserschmarrn
    • Bak ze aan de andere kant nog even garen en bruin worden

    Serveertip

    Kaiserschmarrn wordt traditioneel geserveerd met poedersuiker en Zwetschgenröster, een pruimencompote (of pruimenjam). Heerlijk.

     HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

    Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant