Recept van Mats - Boston Butt

Wedstrijdvlees uit de Green Egg® - Barbecuerecept - 10-20

Boston Butt

Boston Butt. Vernoemd naar de butts, houten vaatjes waarin in Boston en omstreken varkensvlees werd bewaard, vervoerd en gepekeld. De Boston Butt zit bovenin de schouder van het varken. De Amerikanen kennen dit stuk vlees vooral voor zijn geweldige eigenschappen op de grill en in de smoker. Niet voor niets is de Boston Butt, ook in Nederland, vaste gast bij alle barbecuewedstrijden. Maar ook in andere landen weet men raad met dit gedeelte van het varken: zo bevindt zich binnenin de boston butt de zogeheten "money muscle", een stuk dat de Italianen coppa noemen en gebruiken als vleeswaar.

Welk ras is nou het beste?
Het in de Verenigde Staten ontwikkelde varkensras  Duroc is, door zijn sappigheid en iets zoete smaak, een perfecte leverancier voor de Boston Butt. Daarom selecteren we bij meerdanvlees.nl ook deze varkens. Zo weet u zeker dat u een Boston Butt in handen krijgt die uw gasten zich nog lang zullen herinneren.

Pulled pork
Naast de procureur en de picnic is deze Boston Butt tevens zeer geschikt voor het maken van pulled pork. Het recept voor pulled pork vindt u onder deze link.

Rubs en marinades
We hebben onze eigen wet rub gemaakt. Dat wilt u natuurlijk ook. We geven daarom in dit recept ook alleen maar één suggestie van de vele mogelijkheden.

Rookhout
Nóg lekkerder wordt deze Boston Butt als je aan de houtskool wat vochtige rookhoutsnippers toevoegt. Lekkere smaken voor houtsnippers in de dome barbecue zijn Cherry Wood, Pecan Wood, Hickory Wood, Mesquite Wood, Apple Wood, Oak Wood en Maple Wood.

mats

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 4200g
€ 41,70

Wet rub:

100-150 ml
€ 4,55
½ el.
€ 1,30
3 el. Paprikapoeder
½ el. Zout
5 el. Bruine basterdsuiker
4 tn. Verse knoflook
3 Kleine uien
1 el. Steakpeper

Glaze:

100 ml
€ 4,55
5 el. Appelazijn
2 el. Honing

Saus:

150 stuk(s)
€ 4,55
. Opgevangen braadvocht

Garnituur:

2 kilo Home fries
2 kilo Cole slaw (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Blender
Hakmolen
Rolladetouw
Huishoudfolie
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Kernthermometer
Zilverpapier
Penseel
Zeef

Stap voor stap

Boston Butt

Daar is ie dan. De imposante Boston Butt. Ready to roll.

Boston Butt

Leg uw ingrediënten voor de rub klaar. Wij gaan voor onze spicy BBQ-sauce, onze eigen vleeskruidenmix, paprika, basterdsuiker, verse knoflook, verse ui, steakpeper en zout. Het gebruik van verse knoflook en ui maakt echt een verschil.

Boston Butt

Doe alle ingrediënten in een hakmolen of blender. Maal zo fijn en glad mogelijk.

Boston Butt

Giet het mengsel over de Boston Butt. 

Boston Butt

Masseer deze heerlijke wet rub in het vlees, ook goed in alle hoekjes.

Boston Butt

Verpak de Boston Butt strak in huishoudfolie en leg hem minstens 15 uur in de koelkast.

Boston Butt

Haal de Boston Butt uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.

Boston Butt

Pak een kluwen rolladetouw en bind de Boston Butt op, net als in deze instructie.

Boston Butt
  • Zorg voor een dome temperatuur in de Green Egg®, Kamado Joe®  of andere afsluitbare barbecue van 120°C
  • Zorg voor indirect vuur
  • Zorg voor een lekbak - het braadvocht gaan we opvangen

Boston Butt

Grill de Boston Butt langzaam en voorzichtig op 120°C, gedurende 5 uur. Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Idealiter komt u uit op een kerntemperatuur van 67-72°C.

Boston Butt
  • Haal de Boston Butt van de grill
  • Laat hem een uur rusten
  • Maak ondertussen een lekker glaze van Hickory & Brown Sugar barbecuesaus, appelazijn en honing

Boston Butt

Smeer het vlees in met de glaze.

Boston Butt
  • Pak de Boston Butt in aluminiumfolie
  • Leg hem terug op de grill en breng de kerntemperatuur naar rond de 80-85°C in ongeveer 2-3 uur

Boston Butt

Zo zou de Boston Butt er nu uit moeten zien.

Boston Butt

Snij het rolladetouw weg.

Boston Butt

Voeg water toe aan de braadresten in de lekbak en week deze los op een laag vuurtje.

Boston Butt

Stort het bakvocht door een zeef in een pannetje.

Boston Butt

Maak de saus: voeg de barbecuesaus toe aan het bakvocht en breng even aan de kook. Als het te vloeibaar is - even laten indampen.

Serveertip

Boston Butt

Believe it or not: your Boston Butt is good to go!  Serveer met de saus, lekkere Home Fries of French Fries en Cole Slaw. U kunt hem aan draadjes uit elkaar trekken (pulled pork)  of trancheren. Wij hebben gekozen voor het laatste. De tafelgasten waren niet te houden, zo lekker.