Recept van Mats - Zhulyen (жульен) griby v smetane (грибы в сметане)

Traditioneel gerecht uit de Russische keuken - Voorgerecht - 6 personen

Zhulyen (жульен) griby v smetane (грибы в сметане)

Dit is zo'n gerecht dat in een beetje traditioneel Russisch restaurant gewoon niet mag ontbreken op het menu. Zhulyen. Spreek uit als Zjoeljén. Is natuurlijk gewoon een verbastering van "Julienne", de bekende snijwijze uit de Franse keuken. Het mooie is - die heeft niets met het gerecht te maken. Maar ja, het is een end rijden, van Parijs naar Moskou, zeker te paard... Helemaal in het begin heette dit gerecht in Rusland trouwens "cocotte" (кокот), een verwijzing naar de vuurvaste schaaltjes waarin het bereid wordt. 

Julienne

Julienne

Er zijn twee hoofdstromingen van dit gerecht: met of zonder kip. Het verschil is simpelweg...de kip.

Kokotnitsa
Er worden in Rusland schattige zhulyenschaaltjes verkocht zie hieronder een voorbeeld. Wij hebben hiervoor aardewerken potjes gebruikt een ramequin kan natuurlijk ook. Immers, het geheel komt uit de oven dus het steeltje kunt u toch niet aanpakken.

Ingrediënten

375 gram Champignon
225 gram Ui
375 gram
€ 4,60
90 gram Geraspte oude kaas
3 el. Smetana
3 el. Droge witte wijn
naar behoeven Boter
naar smaak Zout & peper uit de molen
Eventueel
€ 1,30
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Ramequin 6
Kokotnitsa 6
Koekenpan
Oven

Stap voor stap

Zhulyen (жульен) griby v smetane (грибы в сметане)
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Hak de ui fijn
  • snij de champignons in fijne plakjes
  • Doe wat boter in een koekenpan en laat de ui hierin glazig worden
  • Voeg de champignons toe en sauteer een paar minuten op vrij hoog vuur
  • Als u kip gebruikt: kruid de kip met meerdanvlees.nl kruidenmengsel of uw eigen samenstelling
  • Bak de filet in wat boter in een koekenpan, 2 minuten per zijde
  • Snij de filet vervolgens in kleine blokjes en voeg deze toe aan de paddestoelen
  • Leg het mengsel in de kokotnitsa's

Zhulyen (жульен) griby v smetane (грибы в сметане)

Nu de smetana toevoegen.

Zhulyen (жульен) griby v smetane (грибы в сметане)
  • Vervolgens afdekken met geraspte oude kaas
  • Ongeveer in 10 minuten in de oven op 200°C bakken tot de kaas gesmolten is en een mooi korstje heeft gevormd. Klaar!