Recept van Yvonne - Salade Olivier Salat Olivie (салат Оливье)

De Russische variant van huzarensalade - Hoofdgerecht - 4 personen

Salade Olivier Salat Olivie (салат Оливье)

Slaatje?
Wie kent het niet? Een oer-Hollands gerecht, dat bij tijd en wijle op iedere tafel verschijnt. Zó ingeburgerd dat iedere familie wel zijn eigen recept heeft. 

In andere taalgebieden staat de salade echter ook wel als Russische salade bekend. De Fransen noemen het "salade Russe", de Italianen "insalata Russa".  Alleen de Russen kennen die benaming weer niet: zij prefereren de naam "Stolichnyj Salat" (Russ. столичный салат - Hoofdstedelijke salade) of Salade Olivier (Russ. Салат Оливье), waarvan hier het recept.

Salade Olivier (Spreek uit als Salat Alivjee) is in Rusland een haast verplicht gerecht op Nieuwjaarsavond en andere feestdagen. Het is genaamd naar de vermoedelijke "uitvinder", Lucien Olivier, eigenaar van het Franse restaurant "Hermitage" in de 60-er jaren van de 19e eeuw in Moskou.

Puristen zullen u allemaal kunnen vertellen wat er wel en niet in een échte "olivier" hoort;  in werkelijkheid heeft elke familie haar individuele recept inmiddels zo verbasterd dat nogal wat varianten voorkomen.
.

Parmentier snijdenParmentier snijden

Stap voor stap

  • Kook de aardappels en de winterpeen beetgaar in de schil. Niet te gaar laten worden, de salade is het lekkerste als er een mooie structuur in zit

Groenten voorbereiden

Groenten voorbereiden

  • Schil ze

Salade Olivier Salat Olivie (салат Оливье)
  • Kook de eieren hard
  • Snij vervolgens de aardappel, de wortel, de varenaya kolbasa, het ei, en de augurken parmentier (in zeer kleine blokjes, ongeveer 1x1x1cm)
  • Laat alles goed afkoelen
  • Maak een flinke hoeveelheid mayonaise. Klik hier voor het recept.

Bereiding: 

  • Vermeng de ingrediënten voorzichtig met een spatel in een ruime kom
  • Voeg zout en peper naar smaak toe. Wees voorzichtig met het zout: u moet nog mayonaise toevoegen, die op zichzelf ook al zout bevat
  • De smaak van de ingrediënten is op dit moment nog niet mooi gelieerd. Door de salade een nacht in de koelkast te bewaren laat u alle smaken goed door elkaar heentrekken

Vlak voordat u opdient:

  • Voeg de peterselie en de dille toe
  • Voeg nu, lepel voor lepel, de mayonaise toe tot een smeuïge salade ontstaat. Wees niet te royaal, het moet geen pap worden met een overheersende mayonaisesmaak. Blijf ook voorzichtig met het vermengen, al te hard roeren levert puree op en dat is jammer van de structuur
  • Proef de salade en voeg indien nodig iets zout en peper toe. Voor een extra zuurtje kunt u wat azijn toevoegen