Recept van - Okroshka (окрошка) - koude zomersoep

Russische traditionele zomersoep - 6-8 personen

Okroshka (окрошка) - koude zomersoep

Okroshka is het beste bewijs dat de Russen traditioneel de zomer doorbrengen op hun eigen dacha. Meestal niet meer dan een blokhutje, ergens middenin de natuur. De dacha is een begrip in Rusland. De kinderen brengen er de zomer door bij babushka en dedushka, in de weekenden komt de hele familie bij elkaar en wordt er gewerkt in de moestuin. Frambozen, bessen, bramen, maar ook allerlei groenten voor straks, voor de strenge winter, alles wordt verbouwd op de dacha. Verse groente, zo van het land, dat is natuurlijk erg verleidelijk. En met de hitte van de dag in het continentale klimaat komt een koude soep, gemaakt van verse, rauwe ingrediënten natuurlijk erg goed van pas. De Italianen hebben een koude variant van hun minestrone, de Spanjaarden werpen zich op de gazpacho, de Russen doen het met okroshka!

Kvas of kefir?
Okroshka kan men maken met kvas of met kefir. Wij hebben gekozen voor kvas. Wel zo lekker. Het blijft een kwestie van smaak.

Voorbereiding:

  • Zorg voor goede kvas. De Poolse of Russische winkel bij u in de buurt is de beste plaats om te zoeken
  • Kook de aardappel in de schil beetgaar. Laat afkoelen en schil

Groenten voorbereiden

  • Kook het ei hard, laat schrikken en afkoelen
  • Snij de bosui in fijne ringetjes en vermeng met flink wat zout. Laat staan in een kommetje om de ui wat van zijn vocht te laten afstaan
  • Haal de harde dooier uit het ei en vermeng hem met een koffielepel suiker, de mosterd en 1 el. smetana. Even laten staan
  • Hak de dille
  • Snij de overige groenten in brunoise
  • Vermeng de groenten en het eiermengsel
  • Even goed koelen. Klaar!

      Bereiding:

      Het leukste is, wanneer elke tafelgast zelf zijn okroshka samenstelt. Zet daarom de groenten en de kvas apart op tafel. Iedereen neemt wat groenten, giet er kvas overheen en klaar is de okroshka!

      Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat daarvoor de worst achterwege.

      Ingrediënten

      1,5 liter Kvas
      1,5 Verse rauwe augurken
      80 gram Kolbasa varenaya of boterhamworst
      5 Radijs
      1 takjes Dille
      1 Bosuien
      1 (eventueel) Hardgekookt ei
      3 (eventueel) Middelgrote vastkokende aardappel
      naar smaak Smetana
      1 el. (eventueel) Scherpe mosterd
      naar smaak Zout, peper, suiker