Recept van - Seledka pod shuboj (селедка под шубой) - Russische haringsalade

Lekkere salade bij een Russische feestmaaltijd - 6 personen

Seledka pod shuboj (селедка под шубой) - Russische haringsalade

Seledka pod shuboj (селедка под шубой), spreek uit siljotka pad sjoeboj - letterlijk vertaald Haring onder een bontmantel, is een traditioneel Russisch gerecht dat veelal tijdens feestdagen op tafel verschijnt.

Ingrediënten

3 Vastkokende aardappelen
200 ml Mayonaise (klik voor recept)
2 Rode bieten
2 Ei
2 Zoute haring
2 Winterpeen
2 (eventueel) Appel

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Paletmes
Rasp

Stap voor stap

Seledka pod shuboj (селедка под шубой) - Russische haringsalade

U kunt uw fantasie de ruimte geven over hoe u deze salade uiteindelijk wilt opbouwen - alles apart, alles gemengd, in lagen, wat u maar wilt. Op de afbeelding ziet u lagen, in de uitleg ook, maar weer een andere volgorde. Bovendien is op de afbeelding de dooier apart gebruikt voor het afgarneren (geeft een mooie kleur). Gebruik uw intuïtie!

  • Snij de haringen in handzame stukjes
  • Penen koken in de schil tot ze beetgaar zijn, laten afkoelen en schillen
  • Aardappelen in de schil tot ze beetgaar zijn, laten afkoelen en schillen

Groenten voorbereiden

Groenten voorbereiden

  • Bieten koken, laten afkoelen en schillen

Groenten voorbereiden

  • Ei hard koken en laten afkoelen
  • Ui heel fijn snijden
  • Andere groenten, ei en (eventueel) appel op een grove rasp apart raspen 
  • De salade opbouwen in lagen:bijvoorbeeld eerst de helft van de aardappel, dan de vis, dan de ui, dan mayonaise (niet alles, zie onder)
  • Nu een laag wortel, dan een laag met de helft van de biet, dan de eieren. Tussen elke laag licht zouten naar smaak en met een paletmes even van wat mayonaise voorzien
  • Nu weer een laag met de tweede helft aardappel en (eventueel) de appel
  • Laatste laag: de tweede helft van de biet
  • Afgarneren met mayonaise, 2-3 uur in de koelkast laten staan. Klaar!