Recept van Yvonne - Frappe

Italiaans Carnaval in stijl - Gebak - 1 schaal vol

Frappe

Frappe of chiacchiere  zijn een lekkernij die in Italië rond Carnaval word gegeten. Het zijn strookjes deeg die worden gefrituurd in reuzel of olie (soms ook in de oven gebakken) en meestal bestrooid met poedersuiker worden geserveerd.

De traditie van de frappe gaat waarschijnlijk terug tot de frictilia uit de Romeinse tijd, die gegeten werden gedurende de saturnalen, feestdagen waarvan velen denken dat ze de voorloper van Carnaval zijn.

Het recept is in ieder geval zeer oud: dit kan gemeten worden aan de hoeveelheid regionale benamingen en verbasteringen die deze lekkernij kent: bugie , cenci, crogetti, strufoli, melatelli, cioffe, cróstoli, cróstołi, gròstoi, grustal, cunchiell', qunchiell, fiocchetti, frappole, gałàni, sosole, gale, gali, gasse, guanti, gròstołi, grostoli, intrigoni, lattughe, maraviglias, rosoni, sfrappole, saltasù, sfrappe, sprelle, risòle, stracci, lasagne, pampuglie, manzole, garrulitas . Het zal geen toeval zijn, maar de reden is ons onbekend: een heleboel van deze termen verwijzen naar leugens, roddels, praatjes.

Frappe zijn verwant aan de cannolo Siciliano.

Ingrediënten

200 gram Bloem
naar behoeven Poedersuiker
2 Eieren
1 Zachte boter
100 gram Suiker
1 Citroen
1 zakje Droge gist
1 mespuntje Zout
1 liter Zonnebloemolie

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zesteur (citroentrekker)
Pastamachine
Deegsteker

Stap voor stap

Frappe
  • Maak van de bloem, de gist, de eieren, de suiker, de geraspte schil van de citroen en een mespuntje zout een samenhangend deeg
  • Halverwege het kneden voegt u de boter (op kamertemperatuur) toe
  • Nu bestuiven met meel 15 minuten laten rusten

Frappe

Frappe

De pasta met een deegroller of (beter) met een pastamachine in stroken van 3 mm dikte.

Frappe

Met een deegsteker of mes stroken snijden.

Frappe
  • In zonnebloemolie frituren tot goudbruin
  • Laten uitlekken op keukenpapier
  • Laten afkoelen tot lauwwarm en  rijkelijk  met poedersuiker bestuiven. Klaar!