Recept van Yvonne - Cordon Bleu - schnitzel met ham en kaas

Naar het originele recept van de bekende Parijse koksopleiding - Hoofdgerecht - 4-6 personen

Cordon Bleu - schnitzel met ham en kaas

Wie kent de Cordon Bleu nou niet? Een blauw lintje (want dat betekent het), een van de meest begeerde onderscheidingen van aanstormend culinair talent in Frankrijk en ver daarbuiten. Naar deze ambitieuze knapen en meiden is de Cordon Bleu vernoemd, een met kaas en ham gevulde schnitzel die menig verhemelte heeft bekoord. 

Voorbereiding:

Cordon bleu werd oorspronkelijk gemaakt van kip of kalkoen. Tegenwoordig zien we ook veel varken en kalf.  Het geniet de voorkeur om te beginnen met een naturel lapje vlees dat pas na alle handelingen wordt gepaneerd. Zo krijgt u een egalere korst, ook op de plaats waar u het vlees insnijdt voor de vulling. Maar beginnen met een gepaneerde schnitzel kan ook. Afhankelijk van waar u mee begint, een heel stuk vlees, ongepaneerde schnitzels die al zijn geplet, of kant-en-klaar gepaneerde schnitzels, kiest u waar u in de lijst van handelingen hieronder "instapt":

  • Snij mooie moten van 125-150 gram
  • Plet ze, maar niet zo plat dat u ze niet meer kunt insnijden
  • Snij de lapjes in vanaf de lange kant, bijna tot aan het einde, en klap ze open. Doet u dit met gepaneerde schnitzels vooral heel voorzichtig!
  • Leg een laagje ham en een laagje kaas op de binnenkant van de schnitzels en klap ze weer dicht
  • Bent u begonnen met gepaneerde schnitzels, dan kunt u door naar "bereiding".
  • Kruid de schnitzels met zout en peper of onze meerdanvlees.nl-kruidenmix
  • Haal ze door het losgeklopte ei
  • Paneer de schnitzels

Bereiding:

  • Doe flink wat geklaarde boter in een koekenpan. Schnitzels, ook Cordon Bleu, moeten "zwemmen". Zonnebloemolie kan ook maar liever boter. Frituren is in ieder geval niet de bedoeling!
  • Bak de schnitzels gaar, eerst op matig tot hoog vuur, daarna iets zachter. Hiermee krijgt u een mooi goudkleurig korstje en gaart de binnenkant langzaam zodat de kaas kan smelten. Klaar!

Serveertip:

Cordon bleu is vrij delicaat eten. Een simpele garnituur is daarom het beste. Mooie gestoofde groentetjes, een jonge gestoomde aardappel, dat soort zaken. niet te veel smaken die het subtiele van de gesmolten Emmental in de weg gaan zitten.

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 lapjes van 125-150 g
per 1500g
€ 16,35
4 stuks
per 1500g
€ 17,15
4 stuk(s)
per 150g
€ 2,25
4 stuks
per 1500g
€ 17,15
4 stuks
per 2000g
€ 22,85
1 stuk(s)
per 600g
€ 8,90
4 lapjes van 125-150 g
€ 4,65
1 stuk(s)
per 500g
€ 7,85
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,55
4 lapjes van 125-150 g
per 900g
€ 11,60
4 stuk(s)
per 150g
€ 2,35

En verder:

1 stuk(s)
per 160g
€ 4,05
150 g Geklaarde boter
naar behoeven Losgeroerd ei
1 stuk(s)
€ 1,30
naar behoeven Paneermeel
4-8 plakken Franse Emmental
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rolladetouw
Rollademarker
Braadslee
Oven