Recept van Yvonne - Kardoenflan

Kardoen, een heerlijke wintergroente. Echt het proberen waard. - Hoofdgerecht - 4 personen

Kardoenflan

Kardoen
De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel. Hij is nauw verwant is aan de artisjok. Een typisch mediterrane plant die in Zuid-Europa veel gegeten wordt. IN de lage landen is het onkruid. Kardoen lijkt in de verte op selderij, maar dan harig.  Hij smaakt bitter en zoet, een beetje als de artisjok. Net als met molsla wordt de plant  een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. Kardoen moet vliegensvlug worden verwerkt:  hij verkleurt bijna ogenblikkelijk na het snijden, net als de artisjok. Behalve als groente wordt de kardoen ook gebruikt als stremsel voor vegetarische kazen. Kardoenbloemen doen dienst als snijbloem. Veelzijdige plant dus!

Flan van kardoen:
De kardoen moet goed gewassen worden. Verwijder daarna de harde stengels aan de buitenkant die duidelijk nog distels bevatten. Die krijgt u niet gaar. Schil daarna met een dunschiller zoveel mogelijk van de vezels aan de buitenzijde van de stengels schoon. Dit kunt u ook bereiken door de buitenste huidlaag te "stropen" zoals met rabarber. De uiteindelijke bedoeling is dat u geen lange draden overhoudt. Die zijn en blijven taai. Verwarm de oven voor op 180° C
.

Ingrediënten

600 gram Kardoen
4 Eieren
100 gram Parmezaanse kaas
naar behoeven Boter
naar smaak Zout en peper uit de molen

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rasp
Oven
Bakvorm
Mezzaluna
Braadslee

Stap voor stap

Stap 1:

Kardoenflan

Snij nu de stengels in stukken van een centimeter of 5 en kook ze in zout water met een scheutje azijn in 15 minuten gaar. Giet ze af en stort ze uit op een werkplank. Laat ze afkoelen.

Stap 2:

Kardoenflan

Hak de kardoenstengels met een groentenmes of "mezzaluna" in fijne stukjes.

Stap 3:

Kardoenflan

Stoof ze in boter om een mooie ronde smaak te krijgen. Breng op smaak met zout. Let op: u gaat nog een heleboel Parmezaan toevoegen dus met het zout moet u voorzichtig blijven.

Stap 4:

Kardoenflan

Doe de kardoen over in een kom en voeg de kaas toe. Scheidt de eieren. Voeg de dooiers toe aan het mengsel. Meng goed door elkaar.

Stap 5:

Kardoenflan

Klop de eiwitten op tot sneeuw en spatel ze voorzichtig door het mengsel.

Stap 6:

Kardoenflan

Stort het mengsel ui in een cakevorm en plaats deze au bain marie (in een braadslee die voor ½ gevuld is met water) in de oven.

Stap 7:

Kardoenflan

Bak de flan 40 minuten tot hij gaar is. U kunt, net als met cake, met een pin controleren of de garing volledig is. Klaar!

Serveertip

Kardoenflan

Deze kardoenflan is heerlijk met köfte!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant