Recept van Yvonne - Tajine van lamsvlees met kardoen

Kardoen, een heerlijke wintergroente. Echt het proberen waard. - Hoofdgerecht uit de Marokkaanse keuken - 4 personen

Tajine van lamsvlees met kardoen

Kardoen
De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel. Hij is nauw verwant is aan de artisjok. Een typisch mediterrane plant die in Zuid-Europa veel gegeten wordt. IN de lage landen is het onkruid. Kardoen lijkt in de verte op selderij, maar dan harig.  Hij smaakt bitter en zoet, een beetje als de artisjok. Net als met molsla wordt de plant  een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. Kardoen moet vliegensvlug worden verwerkt:  hij verkleurt bijna ogenblikkelijk na het snijden, net als de artisjok. Behalve als groente wordt de kardoen ook gebruikt als stremsel voor vegetarische kazen. Kardoenbloemen doen dienst als snijbloem. Veelzijdige plant dus!

Yvonne eet smakelijk

Ingrediënten

Maak een keuze:

400 gram
per 1000g
€ 26,15
400 gram
per 1000g
€ 19,95
400 gram
per 1200g
€ 21,30

en verder:

800 gram Kardoen
100 gram Kikkererwten
1 tn. Knoflook
naar smaak Zout
1 tl. Gemberpoeder
1 el. Azijn
1 kopje Water
3 el. Olijfolie
1 tl. Turmeric
1 tl. Ras el hanout
1 tl. Bloem
1 el. Vers geraspte gember
1 Vers gehakte koriander
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Tajine

Stap voor stap

Voorbereiding:

Tajine van lamsvlees met kardoen
  • Als u droge kikkererwten gebruikt, week ze 24 uur. Laat uitlekken.
  • Snijd het vlees in blokjes van 2 cm.
  • De kardoen moet goed gewassen worden.
  • Verwijder daarna de harde stengels aan de buitenkant die duidelijk nog distels bevatten. Die krijgt u niet gaar.
  • Schil daarna met een dunschiller zoveel mogelijk van de vezels aan de buitenzijde van de stengels schoon. Dit kunt u ook bereiken door de buitenste huidlaag te "stropen" zoals met rabarber. De uiteindelijke bedoeling is dat u geen lange draden overhoudt. Die zijn en blijven taai. en snijd de knoflook fijn. Snijd de ribben van de kardoen los, verwijder het bladgroen en schrap alle vezeltjes en bladresten van de ribben.
  • Snijd de ribben in stukken van 5 cm en leg ze in ruim water met de azijn (tegen het verkleuren). 

Tajine van lamsvlees met kardoen
  • Verhit de olie in een tajine op matig vuur. 
  • Let wel op - niet alle tajines kunnen direct vuur hebben - gebruik dan een braadpan
  • Voeg te knoflook toe en laat even aanfruiten

Stap 3:

Tajine van lamsvlees met kardoen

Voeg het vlees toe

Tajine van lamsvlees met kardoen
  • Doe nu alle kruiden behalve de verse in de tajine en roer goed door elkaar
  •  en braad het vlees even aan

Tajine van lamsvlees met kardoen
  • Voeg nu ook de verse kruiden toe en roer weer goed om
  • Voeg het kopje water toe
  • verlaag de warmtebron
  • laat 15 minuten sudderen

Tajine van lamsvlees met kardoen
  • Nu mag de (uitgelekte) kardoen er ook bij.
  • Sluit de tajine af met het deksel 
  • Laat het geheel minstens 60 minuten stoven
  • Als alles gaar is kunt u met wat water en bloem een papje maken om het gerecht eventjes te binden. Klaar!

Serveertip

Tajine van lamsvlees met kardoen

Dit gerecht is heerlijk met bulgur of couscous.