Recept van Yvonne - Torta rustica ai funghi: hartige Italiaanse taart met kaas en champignons
Ook als tussendoortje! - Bijgerecht uit de Italiaanse keuken - 8-10 personen

Torta rustica (rustieke taart), ook wel torta salata genoemd, is een Italiaanse lekkernij die vaak op tafel komt. Het is eigenlijk gewoon gebak, maar dan hartig. Je zou het familie van de quiche Lorraine kunnen noemen. Torta rustica wordt zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd en dient meestal als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Van zo'n hoofdgerecht moet u zich niet al te veel voorstellen: Italianen eten vaak een goed bord pasta als voorgerecht en volstaan daarna met wat kleine zaken. Zo'n torta rustica bijvoorbeeld zou men doorgaans eten met een paar plakjes ham of Mortadella, meer niet eigenijk. Glas wijn erbij - de avond kan niet meer stuk.
Let op het zout
In dit recept zitten kaas en vleeswaren verwerkt. De taart kan ook prima zonder vleeswaren. Zorg er dan wel voor dat u iets meer zout gebruikt, opdat de taart op smaak blijft.
.
.
.
Ingrediënten
Het deeg: |
|||
420 gram | Pâte brisée | ||
De vulling: |
|||
Maak een keuze: |
|||
100 gram in klene blokjes |
per 1600g
|
€ 32,75 | |
100 gram |
per 160g
|
€ 3,80 | |
100 gram |
|
€ 14,80 | |
100 gram |
per 200g
|
€ 4,10 | |
100 gram |
per 110g
|
€ 2,95 | |
100 gram |
per 140g
|
€ 4,20 | |
. | Of zonder vlees (vegetarisch) | ||
En verder: |
|||
4 | Ei | ||
350 gram | Kastanjechampignons | ||
100 gram | Gruyère, geraspt | ||
100 gram | Parmezaanse kaas, geraspt | ||
200 ml | Room | ||
50 ml | Witte wijn | ||
naar smaak | Zout & peper uit de molen | ||
1 | Sjalot | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Bakvorm | 25-28 cm | ||
Bakpapier | . | ||
Deegroller | . | ||
Penseel | . | ||
Spatel | . | ||
Oven | . | ||
Koksmes | . | ||
Bakbonen |
Stap voor stap
Voorbereiden

- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Maak een mooie hartige pâte brisée zoals in ons recept (klik hier). Let wel op de verhoudingen: u heeft 650 gram nodig!! Hou de helft apart en vul de vorm, waar u eerst een laag bakpapier in hebt gelegd, met de helft van het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
- Druk de rand naar beneden tot een hoogte van 2-3 cm. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen (of gewone rauwe bonen). Dit voorkomt dat het deeg gaat rijzen tijdens het bakken. Bak het deeg "à blanc" oftewel zonder vulling, gedurende 4 minuten. Verwijder de bonen en het papier en bak nog eens 3 minuten. Haal het deeg uit de oven.

Snij de sjalot half door en vervolgens in dunne reepjes

Fruit de sjalot in een paar lepels olijfolie

- Voeg de champignons toe en braad even goed aan
- blus af met witte wijn en laat deze volledig verdampen
- laat het geheel op een matig vuurtje gaarstoven.
Guanciale?

Als u ervoor kiest guanciale toe te voegen, snij deze dan parmentier (in kleine blokjes) en bak deze goed hard uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. gebruikt u de gesneden vleeswaren, zie dan het kopje "vulling erbij"
Klutsen

Klop de eieren, hou iets apart om de taart straks te bestrijken

Voeg de room toe.

- Daarna de geraspte kazen.
- Breng op smaak met zout en peper. Niet te veel, de Parmezaan en de Gruyère zijn is ook al zout.
- Voeg de kastanjechampignons in schijfjes aan het mengsel toe
Vulling erbij

- Leg de vleeswaren die u heeft gekozen op de bodem van de taartvorm
- Stort de vulling erin
Deksel erop

- Maak van de rest van het deeg een dunne schijf.
- Leg deze over de taart heen, druk de randen goed vast en snij het overtollige deeg weg.
- Perforeer ook deze laag hier en daar met een vork.
- Bestrijk met het overgebleven eimengsel.
- Versier de taart eventueel
Bakken

Bak de taart in 60 minuten gaar en goudbruin.
Wijntip

Met deze taart kun je vrijwel alle kanten op. Toch eens proberen om in de "Terroir" te blijven? Een mooie Fendant uit de regio rond Sion in Zwitserland!