Recept van Yvonne - Crêpes Suzette

Uit de Franse traditonele keuken - Nagerecht - 4 personen

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette is één van de vele recepten van de grootmeester van de Haute Cuisine, Maître Auguste Escoffier. En ook dit recept, zoals heel veel van zijn recepten, wordt aan alle kanten verbasterd. Ook wij zullen ons hieraan schuldig maken in dit recept. Waarom? Ach, gewoon lekker! Maar....we willen wel even de moeite nemen om het originele, nogal bescheiden, recept hier weer te geven:

Bakken met beslag A (zie boven), geparfumeerd met curaçao en mandarijnsap. Met romige boter bestrijken, geparfumeerd met curaçao en mandarijnsap.

Maar nu wij:

  • Maak een mooi samenhangend pannenkoekbeslag met de beschreven ingrediënten
  • Bak een aantal mooie crêpes. U heeft er straks 4 nodig
  • Laat de boter chambreren (op kamertemperatuur komen) en vermeng 50% suiker en 50% boter met elkaar
  • Pers een halve sinaasappel en doe wat sinaasappelsap bij het boter-suikermengsel.
  • Smelt de sinaasappelboter in een grote koekenpan en laat even indampen
  • Warm een scheut Grand Marnier op in een steelpannetje
  • Voeg de sinaasappelmarmelade toe in de pan met de sinaasappelboter
  • Leg de eerste crêpe in de pan
  • Draai hem om zodat hij volledig bedekt is met het mengsel.
  • Vouw twee keer op met behulp van een paletmes tot een kwart punt 
  • Pak de volgende crêpe en herhaal het proces. Nu heeft u vier opgevouwen crêpes in de pan met sinaasappelsaus.
  • Steek de Grand Marnier in brand en giet over de crêpes. Haal van het vuur en serveer, eventueel met een bol vanille-ijs.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Hulst Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner .

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

Ingrediënten

Voor +/- 1 liter Escoffier-beslag type A:

250 gram Bloem
100 gram Poedersuiker
1 snufje Zout
6 Ei
750 ml Melk
½ el. Vanillesuiker

En verder:

4 el. Sinaasappelmarmelade (klik voor recept)
1 flinke scheut Grand Marnier
½ UItgeperste sinaasappel
2 el. Suiker
naar behoeven Boter

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Citruspers
Garde
Lucifers
Steelpan
Paletmes