Recept van Mats - Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Subtiel en lekker - Hoofdgerecht - 2 personen

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Vis in zoutkorst. Vaak wordt er zo gewichtig over gedaan in restaurants. en toch is het heel gemakkelijk!

.

.

.

.

Dorade in zoutkorst

In de korst, net uit de oven

Ingrediënten

De vis:

1 stuk(s)
per 450g
€ 7,60

De vulling:

3-4 plakken Limoen (lime)
paar takjes Peterselie
paar takjes Bladselderij
paar takjes Dille
4-5 tn. Knoflook

De korst:

0,5-1 kilo Zout
3-6 Eiwitten

De garnituur:

naar behoeven Gegrilde groentetjes (klik voor recept)

De saus:

70 ml Limoenboter (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Spatel
Bakblik
Bakpapier
Oestermes

Stap voor stap

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Was de dorade grondig onder koud stromend water. 

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Vul de buikholte met een paar schijfjes limoen (niet te dun)...

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

...en met wat tuinkruiden. Wij hebben gekozen voor bladselderij, dille en peterselie maar kervel, bieslook, daslook, dragon enz. kunnen ook. U krijgt iedere keer een verrassend nieuwe smaak.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Splits de eieren. afhankelijk van de grootte van de vis zult u een halve kilo of een hele kilo zoutkorst nodig hebben. Reken op 3 eiwitten per halve kilo zout.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Klop de eiwitten niet al te stijf op maar wel zodanig dat ze wit uitslaan.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Voeg nu het zout toe en spatel door elkaar.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Leg een eerste laag op een met bakpapier bedekt bakblik.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Leg daar de vis op.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Bedek de vis nu met het tweede deel van het zoutmengsel. De kop en de staart kunt u vrijlaten.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Kneus de knoflookteentjes met de platte kant van een mes...

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente
  • en leg ze op het bakblik naast de vis. 
  • Zet de vis in het midden van de oven en bak het geheel gaar in circa 30 minuten. Als de ogen wit kleuren door eiwitstolling is de vis gaar.

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente
  • Haal het bakblik uit de oven 
  • Steek met een bot mes (oestermes bijvoorbeeld) net onder de vis door de korst

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Til de korst met vis en al op, draai om en...

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente
  • laat weer landen op de tweede helft zoutkorst
  • Verwijder voorzichtig het velletje van de vis,...

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente
  • snij de filets overlangs los van de graat en verwijder de filets. 
  • Verwijder nu de graat en 
  • maak de andere filets los van de onderste huid

Serveertip

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Serveer de visfilets met de gegrilde groentetjes en met wat limoenboter. Heerlijk!

Wijntip:

Dorade in zoutkorst met gegrilde groente

Mooie volle, fruitige witte wijn. Rueda? Waarom niet:)