Recept van Matz - Wiener Erdapfelsalat

Kartoffelsalat of z'n Weens - Bijgerecht - 1 kilo

Wiener Erdapfelsalat

Een heel simpel receptje voor het maken van een aardappelsalade op zijn Weens: echte Kartoffelsalat, zoals ie hoort bij een lekkere, sappige eigengemaakte Wiener Schnitzel  (klik voor recept).

Ingrediënten

1 kilo Vastkokende aardappels
1 Middelgrote ui
30 gram Boter
1 el. Fijne mosterd
70 ml Witte wijnazijn
1 el. Zonnebloemolie
naar smaak Zout
200 ml Groentebouillon (klik voor recept)
paar takjes Peterselie

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vershoudfolie
Sauteuse
Faitout

Stap voor stap

Koken

Wiener Erdapfelsalat

Kies een stevige aardappel. Kook de aardappels in de schil tot beetgaar in zout water. Niet te zacht dus.

Afkoelen en schillen

Wiener Erdapfelsalat

Laat de aardappels afkoelen en schil je voorzichtig.

Snijden

Wiener Erdapfelsalat

Snij de aardappels in schijfjes van een halve centimeter.

Ui aanfruiten

Fruit de ui lichtjes in wat boter

ui snipperenKlontje boter in de panui aanfruiten

Afblussen en reduceren

  • Afblussen met de azijn en
  • meteen daarna de groentebouillon toevoegen
  • Op middelhoog vuur laten inkoken (3 minuten ongeveer)

Spatelen

  • Voeg het warme uimengsel bij de aardappels
  • Spatel heel voorzichtig door elkaar met een zachte spatel.

Olie

Wiener Erdapfelsalat
  • Scheutje olie erbij
  • Nogmaals voorzichtig mengen
  • minstens 1,5 uur laten staan op een koele plek, afgedekt met huishoudfolie

Serveertip

Wiener Erdapfelsalat

Net voor het opdienen even doormengen en afgarneren met gehakte peterselie. Als u de salade langer dan 3 uur van tevoren maakt is het goed wat meer marinade te gebruiken. De salade heeft de neiging droog te worden op den duur. Heerlijk met Wiener Schnitzel.  Klik hier voor het recept.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant