Recept van Mats - Roti (platen)

Uit de Hindoestaanse keuken - Deegwaren - 4-6 personen

Roti (platen)

Roti betekent in het Hindi gewoon brood. De Hindoestanen hebben het recept meegenomen naar Suriname en op die manier is het in onze keuken terecht gekomen. I de Surinaams keuken worden veel verschillende varianten van roti gemaakt. Men verwerkt aardappel, linzen en andere producten in het deeg waardoor allerlei lekkere smaaknuances ontstaan. Wij houden ons voorlopig even bij het basisrecept uit India. Simpel en authentiek.

Voorbereiding:

  • Bloem in een kom doen
  • Olie er overheen gieten
  • Helft van het water erbij gieten
  • het geheel met de hand kneden totdat een soepel (elastisch) deeg ontstaat
  • De deeg afdekken en 30 minuten laten staan

Bereiding:

  • Maak bolletjes van de deeg,  zo groot zijn als een ei.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol de bolletjes deeg uit tot een pannekoek.
  • Maak een tawa goed heet en matig daarna het vuur
  • De rotiplaten een voor een bakken op de tawa en elke 2 minuten (ongeveer 3 keer) ongeveer omdraaien. Als ze bol gaan staan zijn ze gaar.
  • Vlak voor men de rotiplaat van de pan haalt, eerst even insmeren met ghee om plakken te voorkomen
  • Hierna tweemaal dubbel vouwen (in een kwart dus) en warm houden, bijvoorbeeld in een hoge pan met deksel, tot alle platen klaar zijn.

Lekker recept met roti? Klik hier!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Ingrediënten

300 gram Bloem
1 el. Olie
0,25-0,5 liter Water
naar behoeven Ghee

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Tawa (rotipan)
Deegroller