Recept van Mats - Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Uit de Italiaanse keuken - Pastagerecht - 6 personen

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Penne alla vodka -  een klassieker

Er zijn in Italië een aantal pastagerechten die behoren tot de "chique en klassiek", zoals penne alla vodka, penne al salmone, pappardelle al sugo die lepre, en dergelijke. Men eet deze gerechten op feestdagen en bijzondere gebeurtenissen; in het restaurant; als er iets te vieren is. Het zijn gewoon pastagerechten maar dan nét even met iets meer "cachet".

Ingrediënten

700 gram Penne rigate
150 ml Room
150 ml Sugo, Italiaanse tomatensaus (klik voor recept)
naar smaak Zout
flinke scheut Wodka

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet
Sauteuse
Faitout
Garde

Stap voor stap

Penne lisce

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Een van de honderden pastasoorten die men in Italië, en ook tot ver daarbuiten inmiddels, maakt. Vaak hebben pastasoorten hun zijn eigen saus: Zo eet een Italiaan NOOIT spaghetti met bolognesesaus. Deze saus die, toeristenrestaurants niet meegerekend, meestal gewoon "sugo di carne" heet en in Bologna  ragù Bolognese wordt genoemd, gaat hoofdzakelijk op rigatoni of tagliatelle. Bucatini bijvoorbeeld zijn voorbestemd voor Amatriciana-saus, terwijl tortellini eigenlijk alleen maar in bouillon of in roomsaus worden geserveerd. Pesto is de saus van de stroffie, hooguit linguine maar daarmee is de kous voor de Italianen af. Veel pastasoorten zijn streekgebonden. Zo komen stroffie uit Genua (de pesto trouwens ook), orechhiette uit Sardiniëen ga zo maar door.
Pasta kan men op veel verschillende manieren onderverdelen: Geografisch (zie boven), op vochtigheidsgraad, op lengte, op vulling, op fabricatiemethode: Men onderscheidt droge pasta, zoals u ze uit de supermarkt kent van verse pasta (pasta fresca of pasta all'uovo). Men onderscheidt echter ook gekochte pasta van zelfgemaakte pasta (pasta fatta in casa). Zo onderscheidt men ook ongevulde pasta zoals maccheroni en ziti van gevulde, zoals canellonitortellini en ravioliNiet te vergeten: het verschil waar in menige Italiaanse familie dagelijks herrie over is: korte pasta zoals penne, mezze maniche, en farfalle, (pasta corta) of lange pasta, zoals spaghetti, linguine, tagliatelle, en bucatini.

Voorbereiding

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Maak een lekkere  sugo zoals aangegeven in het recept. 

Bereiding:

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Kook de penne in ruim zout water tot ze bijtgaar zijn.

 

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Verwarm uw sugo even apart.

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)
  • Deglaceer (blus af) met een scheut Wodka
  • Laat even indampen en...

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

...voeg dan de room toe

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Laat weer even indampen tot een mooie gladde saus ontstaat. 

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Giet de pasta af en doe deze bij de saus in de pan.

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Zet op een laag vuurtje en blijf even roeren tot de saus iets inbindt. Klaar!

Serveertip:

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Zet vliegensvlug op tafel. Pasta's met roomsaus hebben de neiging door te garen en plakkerig te worden. In veel Italiaanse families wordt dan ook een kommetje "acqua della pasta" op tafel gezet, oftewel een klein beetje van het overgebleven kookvocht. Mocht de pasta dan gaan plakken, met een scheutje van dat vocht is alles weer verholpen. Penne alla vodka worden meestal niet geserveerd met geraspte Parmezaanse kaas maar het kan wel. Ons advies is: Geen poespas: de smaak is zo subtiel dat hij snel overheerst kan raken door onnodige futiele bijkomstigheden.

Wijntip:

Penne alla vodka (Pasta met room en wodka)

Een kurkdroge, goed gekoelde witte wijn. 

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant