Recept van Mats - Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Pappardelle agli steccherini - Pastagerecht - 4 personen

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Simpel en waanzinnig lekker: heerlijke lintpasta met een mooie saus op basis van eekhoorntjesbrood (in het Italiaans fungo porcino). In Italiaanse restaurants wordt in plaats van room regelmatig kookroom gebruikt, een room van mindere kwaliteit, en soms zelfs bechamel. Dat kan allemaal, maar room is natuurlijk lekkerder.

Ingrediënten

400 gram Maak zelf pappardelle (klik voor recept)
250 gram Eekhoorntjesbrood (of 50 gram gedroogd)
1 Sjalot
100 ml Room
100 gram
€ 6,80
naar behoeven Parmezaanse kaas of Grana Padano
klontje Boter
naar behoeven Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Sauteuse
Vergiet
Koekenpan

Stap voor stap

Fungo porcino

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Het lekkerste is natuurlijk een eigen geplukte. Durft u dat niet aan - de betere horeca- en delicatessenleveranciers hebben verse ligge in het seizoen. Komt u wel eens in Duitland op de markt? Helemaal goed. Daar zijn Steinpilze (zo heet eekhoorntjesbrood daar) volop te krijgen in de plukperiode. Borstel de paddenstoelen zo zorgvuldig mogelijk met een paddestoelenborstel. Zorg ervoor dat alle zandresten zijn verwijderd.

eekhoorntjesbrood

Klontje boter

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Doe een klontje boter in een koekenpan.

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Trifolare noemen de Italianen het: in fijne reepjes snijden van paddestoelen. Doe de plakjes paddenstoel in de koekenpan en...

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

...bak ze vliegensvlug goudbruin. Dat duurt echt maar een minuutje of twee. De paddenstoel moet knapperig blijven. Hou apart.

Roomsaus

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)
  • Snij de sjalot in halve ringen
  • Laat hem glazig worden in een sauspannetje met wat boter op een matig vuur

Even sauteren

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Voeg de mascarpone en de room toe en laat inkoken tot een stevige saus overblijft. Niet laten aanbranden!

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Kook de pasta.

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Giet de pasta af en hou een klein beetje kookvocht (acqua della pasta) achter voor het geval dat de pasta met de saus te droog wordt.

Samenvoegen

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Voeg de reepjes eekhoorntjesbrood bij de ingedikte roomsaus. Breng op smaak met zout.

Op de borden

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Vermeng de pasta met de saus en serveer. 

Serveertip

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Schaaf wat Parmezaanse kaas of Grana Padano (mooi is het als u het zo dun mogelijk doet, bijvoorbeeld met een truffelschaafje) over de borden. Garneer af meteen paar toefjes -peterselie. Klaar!

Wijntip

Pappardelle ai funghi porcini (met eekhoorntjesbrood)

Een Soave is lekker. Wie van minder fris houdt - een Custoza kan prima.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant