Recept van Mats - Sambal buncis tempeh (boontjes)

Uit de Indonesische keuken - Hoofdgerecht - 6 personen

Sambal buncis tempeh (boontjes)

In de koloniale tijd heette het sambal boontjes. Inmiddels weet bijna niemand in Indonesië meer dat buncis van het Nederlandse woord boontjes afstamt en zo is het maar beter ook:)

Ingrediënten

500 gram Haricot vert
300 gram Tempeh
naar smaak Sambal (liefst kemirie)
5 el. Kokosolie
50 gram Geraspte kokos
250 ml Kokosmelk
2 bl. Djeroek poeroet (limoenblad)
1 Ui
5 gram Sereh
2 tn. Knoflook
flinke scheut Ketjap asin (zout)

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Wadjan

Stap voor stap

Sambal buncis tempeh (boontjes)
  • Zet de wadjan op het vuur
  • Laat kokosolie heet worden
  • Voeg de in halve ringen gesneden ui toe
  • Voeg nu de in langwerpig gesneden blokjes tempeh toe

Sambal buncis tempeh (boontjes)
  • Voeg de verse sereh toe

Sambal buncis tempeh (boontjes)
  • Nu de knoflook
  • Spatel voortdurend op hoog vuur door elkaar tot de tempeh mooi goudbruin kleurt

Sambal buncis tempeh (boontjes)

Breng op smaak met ketjap asin

Sambal buncis tempeh (boontjes)

Voeg de boontjes toe

Sambal buncis tempeh (boontjes)

Schep goed door elkaar

Sambal buncis tempeh (boontjes)

Voeg de kokosmelk en de geraspte kokos toe

Sambal buncis tempeh (boontjes)

Schep weer goed door elkaar

Sambal buncis tempeh (boontjes)

Doe de sambal erbij

Sambal buncis tempeh (boontjes)
  • En als laatste de djeroek poeroet (limoenblad)
  • Laat op laag vuur pruttelen tot de boontjes gaar zijn. Klaar!

Serveertip:

Sambal buncis tempeh (boontjes)

Serveer met nasi kuning, lontong of nasi puti.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant