Recept van Mats - Hongaarse goulash (Gulyás)

Een bekend misverstand - Hoofdgerecht - 4 personen

Hongaarse goulash (Gulyás)

Nou...laten we maar met de deur in huis vallen en u meteen teleurstellen: Gulyás, het Hongaaarse nationale gerecht, is....een soep. Wat wij onder goulash verstaan heet in het Hongaars Pörkölt (klik op de link) , een vleesstoofpot. Maar enfin, ieder land verdient het dat de tradities worden gerespecteerd. Dus hier het recept van hun goulash.  Gulyás betekent herder, veehoeder in het Hongaars. Daar komt de naam dus vandaan. Was het een Frans gerecht, dan aten we nu "Soupe du Berger". What's in a name....

Ik weet niet of u er thuis een heeft....maar de échte Gulyás wordt, net als de herders vroeger, gemaakt op open vuur in een gietijzeren ketel.

Voorbereiding:

  • Snij het vlees in blokjes van 2x2x2 cm
  • Snij de aardappels en de pastinaak in schijfjes
  • Snij de uien in snippers
  • Rasp de knoflook
  • Snij de wortel en de tomaat parmentier (klik voor advies)
  • Snij de groene paprika in dunne sliertjes
  • Kruid het vlees met wat peper en zout

Bereiding:

  • Zet het spekvet op en braad hierin de uien goudbruin
  • Strooi het paprikapoeder al omscheppend over de uien
  • Voeg het vlees toe en blijf omscheppen tot het licht een kleurtje krijgt
  • Voeg de geraspte knoflook, het karwijpoeder en de laurier toe en schep nog eens goed door elkaar 
  • Voeg nu water toe tot alles onderstaat
  • Laat geruime tijd sudderen, zo'n 1,5 uur
  • Voeg nu de peen, de pastinaak, de aardappel en de selderij toe
  • Kijk het geheel even na op zout (groenten nemen veel zout op) en vocht (wellicht moet er wat water bij)
  • Voeg nu de groene paprika toe en de blokjes tomaat
  • Laat het geheel zachtjes koken op laag vuur. Klaar!

Serveertip:
Voeg een paar minuten voor het serveren de csipetke toe. Wanneer deze boven komen drijven kan de soep mee.

Wijntip:
Een mooie stevige Egri Bikavér, de beroemde "Stierenbloedwijn" uit Hongarije, om in de stijl te blijven.

Mats eet smakelijk

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 600g
€ 7,35
1 stuk(s)
per 600g
€ 7,05
600 gram
per 1000g
€ 14,80
3 stuk(s)
per 200g
€ 8,30
3 stuk(s)
per 200g
€ 8,75
600 gram
per 1900g
€ 71,60
3 stuk(s)
per 200g
€ 13,50
600 gram
per 3500g
€ 160,55
600 gram
per 2000g
€ 87,70
3 stuk(s)
per 200g
€ 3,55
3 stuk(s)
per 200g
€ 3,20
600 gram
per 2000g
€ 27,40
1 liter Runderbouillon (klik voor recept)

En verder:

2 Middelgrote uien, gesnipperd
2 tn. Knoflook
2 Rode paprika's
1 el. Paprikapoeder
2 el. spekvet uit vet spek
Vet spek zonder zwoerd
per 1100g
1-2 Winterpeen
1 Pastinaak
2 takjes Bladselderij
2 Middelgrote rijpe tomaten
2 Groene paprika's
2-3 Middelgrote aardappels
1 tl. Karwijpoeder
1 bl. Laurier
naar smaak Zout & peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Bogrács