Recept van Yvonne - Stamppot zuurkool met rookworst, spek en Casseler rib

Echte Hollandse pot....of toch niet? - Hoofdgerecht - 4 personen

Stamppot zuurkool met rookworst, spek en Casseler rib

Zuurkool. Hollandser kan het niet. Toch? Nee, niet dus. De hele wereld eet het! Sauerkraut, choucroute, of de koude, Slavische  variant - kvashennaya kapusta, het wordt allemaal gemaakt van witte kool en zout.  Witte kool, buitenste bladeren eraf, kern eruit boren. Overgebleven bladeren fijnsnijden en zouten met ongeveer 1,5% zout. In een Keulse pot laten fermenteren tot de melkzuurbacteriën hun werk hebben gedaan.

Zuurkool is waarschijnlijk afkomstig uit Noordchina en met de Mongolen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Zuurkool blijft heel lang goed en bevat vitaminen die scheurbuik voorkomen. Daarom was het lang een vast reisgezel van de grote zeevaart.  Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd.  In de Elzas de choucroute een specialiteit.  In Italië wordt zuurkool eigenlijk alleen maar gegeten in het oorspronkelijk Oostenrijkse Alto Adige (Zuid-Tirol). Het heet daar crauti.

Eet smakelijk

Ingrediënten

4 Casseler riblappen
100 gram zuurkoolspek
500 gram wijnzuurkool uit het vat
500 gram Stamppotaardappelen
150 ml water
50 ml witte wijn
naar behoeven Boter
naar behoeven zout & peper uit de molen
1 stuk(s)
per 250g
€ 3,30

Of:

300 gram
per 1000g
€ 13,10

Of:

Of:

We hebben ook een kant-en-klare basis:

1 stuk(s)
€ 19,45
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Stamper

Stap voor stap

Voorbereiding:

Schil de aardappelen.

Bereiding:

Snij de aardappels in stukjes en leg ze onderin de pan. Snij het spek in dikke plakken. Strooi er zout over en giet het water en de wijn erbij. Leg eerst de plakjes spek en daarna de hele worst op de aardappelen en voeg de zuurkool toe. Doe het deksel op de pan en laat het aan de kook komen. Laat het ongeveer 15-20 min koken tot het gaar is. Haal de worst en de plakjes spek eruit en houd ze warm. Stamp het geheel met een ouderwetse stamper, voeg eventueel wat boter toe. Breng op smaak met zout en peper. Maak de Casseler riblapjes even warm in de magnetron. Klaar!

Wijntip:

Een frisse, fruitige witte wijn.