Recept van Mats - Thaise salade van ossenhaas
Nam Tok Neua: een klassieker uit de Thaise keuken - Voorgerecht - 4 personen

Een klassiek recept
Nam Tok Neua is een echte klassieker uit de Thaise keuken. Het is een matig tot zeer pittige salade van verse groenten en een mooi stukje vlees. Het is heerlijk verfrissend. er zijn verschillende varianten.
Verschillende recepten
Sommigen voegen Thaise basilicum toe, anderen vinden dat niet passen. In sommige recepten zit heel veel ui, in andere juist weer helemaal niet. Over een zaak schijnt men het ens te zijn - hoe beter het vlees, des te lekkerder het eindresultaat.
Koud geserveerd maar gloeiend heet...
Deze salade heeft nogal wat Spaanse peper. Rauwe, verse Spaanse peper. In Thailand zal hij dan ook, behalve in toeristische restaurants, de meeste Westerse toeristen te pittig zijn. Thuis kunt u zelf heerlijk aan de gang en heeft u alles in eigen hand. Tip: de baifanoedels helpen om het gerecht wat minder pittig te maken.
Voorbereiding vlees:
- Vlees afsnijden in een of meerdere plakken van 2,5-3 cm dikte
- Marineren met lichte sojasaus (10 minuten)
Voorbereiding dressing:
- Palmsuiker en knoflook in een vijzel vermalen
- Sap van de limoenen en vissaus toevoegen en even vermengen
- Pepers in hun geheel toevoegen en vermalen met de stamper
Voorbereiding salade:
- Groenten opsnijden in handzaam formaat
- Bij elkaar in een grote kom doen
Bereiding vlees:
- Ossenhaas aanbraden, 2-3 minuten per zijde
- Uit de pan halen en op een plank leggen
- Bestrooien met gekneusde korianderzaadjes
- Laten rusten op een plank, 5 minuten
Bereiding salade:
- Dressing toevoegen aan de salade
- Vlees in plakjes snijden
- Eventueel: baifanoedels koken, afgieten en af laten koelen
- Salade op borden leggen, eventueel op een bedje baifanoedels
- Daarop dakpansgewijs het vlees
- Daar overheen eventueel wat overgebleven dressing
- Eventueel afgarneren met korianderblad. Klaar!
.
.
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
2 stuk(s) |
per 200g
|
€ 11,25 | |
2 stuk(s) |
per 200g
|
€ 12,30 | |
400 gram |
per 1600g
|
€ 52,85 | |
3 stuk(s) |
per 200g
|
€ 7,10 | |
400 gram |
per 1000g
|
€ 32,00 | |
400 gram |
per 2100g
|
€ 71,90 | |
400 gram |
per 2000g
|
€ 82,35 | |
2 stuk(s) |
per 200g
|
€ 10,95 | |
1 stuk(s) |
per 400g
|
€ 24,25 | |
1 stuk(s) |
per 400g
|
€ 11,85 | |
Marinade: |
|||
naar behoeven | Lichte sojasaus | ||
10-20 korrels | Korianderzaad | ||
De dressing: |
|||
1 | Gember | ||
1 el. | Palmsuiker | ||
1 | Rijstolie | ||
1 | Rijstazijn | ||
1 | Spaanse peper | ||
naar behoeven | Water | ||
2 | Limoen (lime) | ||
2 tn. | Knoflook | ||
paar takjes | Korianderblad | ||
De salade: |
|||
1 | Rijpe tomaten | ||
2 | Tomaat | ||
2 | Verse, rauwe augurken | ||
2 el. | Vissaus | ||
Eventueel: |
|||
300 gram | Baifa noedels | ||
Nog meer keuze ossenhaas: |
|||
400 gram |
per 2000g
|
€ 91,90 | |
400 gram |
per 1100g
|
€ 25,75 | |
400 gram |
per 2400g
|
€ 124,60 | |
400 gram |
per 2200g
|
€ 119,95 | |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Vijzel | |||
Barbecue - BBQ | |||
Barbecuegereedschap | |||
Grillplaat |