Recept van Yvonne - Stamppot boerenkool

Ouderwetse boerenkool met worst met een moderne look en uitgebakken spek - Hoofdgerecht - 4 personen

Stamppot boerenkool

Stampot boerenkool. Een legendarisch gerecht in ons land. Maar weinig mensen die het niet kennen en niet lusten. Het is ook heerlijk. Vreemd dat het in het buitenland niet zo'n succes is. De lekkerste boerenkool is verse boerenkool, zó van het land. Thuis geritst, gewassen en gehakt. Niet iedereen heeft daar tijd voor natuurlijk. Daarom bestaat er in de supermarkt een redelijk alternatief: verse gesneden boerenkool.

Gesneden boerenkool

Ingrediënten

1,5 kilo Aardappel
Fijne mosterd
€ 3,45
40 gram Boter
naar smaak Zout
naar smaak Peper
600 gram (schoon, vers) Boerenkool
200 gram Vet spek
2 stuk(s)
€ 18,55
eventueel Runderbouillon (klik voor recept)

Maak een keuze:

2 stuk(s)
per 250g
€ 3,30
500 gram
per 1000g
€ 13,10
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garneerring .
Mezzaluna .
Stamper .
Hakbijl .

Stap voor stap

Begint u met verse boerenkool van het land?

Stamppot boerenkool

Als u begint met verse boerenkool van het land, rits deze dan door de bladeren van boven naar beneden met een bijna dichtgeknepen vuist te ontdoen van het zachte groen, zodat alleen de harde nerven overblijven. Doe het zachte groen in een bak met koud water en was de boerenkool een aantal keren heel zorgvuldig om al het zand en een enkel verdwaald slakje te verwijderen.  Giet de boerenkool vervolgens af in een vergiet en laat uitlekken.

Snijden,

Stamppot boerenkool

Snij de boerenkool met een goed keukenmes in kleinere delen en

hakken

Stamppot boerenkool

hak deze vervolgens met een hakbijl of mezzaluna fijn. Zorg dat alles mooi klein en ongeveer gelijk van maat is.

Bereiding

Stamppot boerenkool

Zet een faitout (hoge pan met deksel) op het vuur met 2-3 cm zout water of (is lekkerder) gezouten runderbouillon. Maak de bouillon zelf als u tijd heeft. Hier is een recept. Doe de aardappelen erbij. Leg de gewassen en gesneden boerenkool er bovenop. Sluit af met een deksel. Breng naar het kookpunt, houd een matige warmtebron aan en kook alles gaar in 25-30 minuten. Breng water aan de kook in een aparte pan. Voeg iets zout toe. Leg de rookworsten erin en houd het water een minuut of 15 net tegen de kook (dus water mag net niet borrelen). Haal de worst uit de pan en bewaar op een warme plaats. Giet de boerenkool af en stamp de groente en de aardappelen samen met wat boter door elkaar tot een stamppot. Voeg voor de smaak wat mosterd toe. Maak af met peper en zout. Klaar!

Serveertip

Stamppot boerenkool

Serveer de boerenkoolstamppot met de worst, een augurkje, wat hard uitgebakken gerookt spek, een beetje mosterd apart en wat spekvet (de vloeistof die ontstaat wanneer je vet spek uitbakt). Sommigen hebben graag jus bij de boerenkool, dat kan inderdaad ook.

Wijntip

Stamppot boerenkool

Wat drinken wij hierbij? Nou, in IEDER GEVAL geen rode wijn! Boerenkool bevat bepaalde stoffen, die uitermate slecht combineren met rode wijn. Wit kan wel. Of...ga voor een lekker koud pilsje!