Recept van Mats - Salsa (roja)
Saus voor Mexicaanse gerechten - Sauzen, kruidenmengsels, rubs en marinades - 4 personen

Salsa! Ja, salsa...maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Salsa betekent gewoon saus en in de Mexicaanse keuken hebben ze salsa roja, salsa verde, salsa's van allerlei komaf. Wat nu? Nou, de salsa die "wij" bij de taco's, de nachos en de enchiladas eten, dat is toch wel waarschijnlijk een afgeleide van de salsa roja. Dus vandaar daarvan nu het recept. Ze noemen deze saus ook wel salsa fresca of salsa picante. Zeg er wel bij - Mexicanen hebben er niks op tegen om hun taco's te eten met pico de gallo. Klik voor recept.
Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de:
- Pico de gallo in Mexico
- Guasacaca in Venezuela
- Chimichurri in Argentinië
- Salsa criolla in verschillende landen van Latijns Amerika
- Molho vinagrete in Brazilië
- Pebre in Chili
Ingrediënten
200g | Rijpe tomaten | ||
0,5 | Ui | ||
4 | Middelpittige Spaanse pepers | ||
1 tn. | Knoflook | ||
1 el. | Vers gehakte peterselie | ||
naar smaak | Zout |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Comal |
Stap voor stap

- We beginnen met het roosteren van de Spaanse peper, de ui, de tomaat en de knoflook op een comal, een hete plaat, zonder toevoeging van vetten.
- Blijf de groenten voortdurend bewegen zodat ze wel gaar worden maar niet teveel aanbranden

- Doe de groenten vervolgens in een blender of een glas voor staafmixer
- Voeg de andere ingrediënten toe. Mix. Klaar!
Dit recept is vegetarisch