Recept van Mats - Mazamorra (Cordobesa)

Een gerecht uit Cordoba - Koude soep - 4 personen

Mazamorra (Cordobesa)

Cordoba in de zomer...snikheet en betoverend mooi. Als toerist kijk je je ogen uit en voor je het weet heb je honger dorst en zin in schaduw, allemaal tegelijk. Nou, dat komt dan goed uit: deze koude soep levert een heerlijke oplossing. Haal de mazamorra uit de koelkast, ga lekker zitten onder een afdakje en geniet!

Verschillende varianten
Ja hoor, we hebben weer eens een traditionele dis te pakken. En dus verschillende de bereidingswijzen van oma tot oma.  De hoeveelheid amandelen bijvoorbeeld kunnen variëren van 75 tot maar liefst 375 gram, en dat is nogal wat. Wij hebben het recept zelf uitgeprobeerd met deze bestanddelen en hoeveelheden en ons is ht zo goed bevallen. Sterker no9g - we vonden het net zo lekkers als het origineel.

Ingrediënten

1 tn. Knoflook
375g Amandelen (gepeld)
120g Brood
naar smaak Zout
1 el. Azijn
200ml Extra virgen olijfolie
naar behoeven Koud water
1 Ei
12 Zwarte rijpe olijven
50ml Melk

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Hakmolen
Staafmixer
Mengkom
Weegschaal (keukenweegschaal)

Stap voor stap

Mazamorra (Cordobesa)

Leg de ingrediënten klaar.

Mazamorra (Cordobesa)

Weeg 120 gram brood af. Neem mooi stevig wit brood.

Mazamorra (Cordobesa)

Snij het in plakken

Mazamorra (Cordobesa)

en vervolgens in blokjes.

Mazamorra (Cordobesa)

Maak het brood nat in water. Zorg ervoor dat het volledig doordrenkt is, ook de korst.

Mazamorra (Cordobesa)

Stort het natte brood in uw food processor (hakmolen)

Mazamorra (Cordobesa)

Voeg de amandelen toe, wat zout, de gepelde knoflook

Mazamorra (Cordobesa)

en draai tot een mooie vrij gladde massa.

Mazamorra (Cordobesa)

Stort deze massa in een mengkom

Mazamorra (Cordobesa)

en voeg de azijn toe.

Mazamorra (Cordobesa)

Meet de olie af

Mazamorra (Cordobesa)

en voeg toe aan de amandelmassa in de mengkom.

Mazamorra (Cordobesa)

Langzaam mixen met een staafmixer

Mazamorra (Cordobesa)

 tot de olie volledig is opgenomen. 

Mazamorra (Cordobesa)
  • Als het geheel te dik wordt kunt u naar eigen inzicht water of melk toevoegen
  • Breng op smaak met zout
  • Laat de mazamorra afkoelen in de koelkast

Mazamorra (Cordobesa)

Kook een ei (hard)

Mazamorra (Cordobesa)

Hak de olijven en het ei niet al te fijn

Serveertip:

Mazamorra (Cordobesa)

Stort de mazamorra op de borden en garneer of met ei, olijven en een sliertje olie.

Wijntip

Mazamorra (Cordobesa)

Nu mag de ijskoude Rueda ook open:)

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch