Recept van Mats - Stoofpot van ossenstaart met geroosterde knoflook

Hoofdgerecht - 4 personen

Stoofpot van ossenstaart met geroosterde knoflook

Ossenstaart. Eigenlijk zou het runderstaart moeten heten want ossen zijn er eigenlijk allang niet meer. Maar ja, what's in a name? Ossenstaart kennen wij meestal als bestanddeel van de ossenstaartsoep, een wat chiquere bouillon voor feestjes en partijtjes. Maar ossenstaart is geweldig stoofvlees. Geen wonder: hoe meer vlees heeft bewogen, des te meer smaak heeft het. Denk aan kalfswang of staartstuk. Dus proberen maar!

Ingrediënten

1 groot blik Gepelde tomaten - pomodori pelati
2 stuk(s)
per 500g
€ 5,90
½ glas Rode wijn
1 stengel Bleekselderij
naar smaak Zout
1 grote Ui
1 Winterpeen
naar smaak Peper
200ml Kalfsbouillon (klik voor recept)
1 Bouquet garni (klik voor advies)

Garnituur:

800g Patate al forno (klik voor recept)
1 bol p.p. Geroosterde knoflook (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Esattore 4

Stap voor stap

Bereiding

Stoofpot van ossenstaart met geroosterde knoflook
  • Kruid de stukken ossenstaart
  • Maak wat olie in een braadpan heet en braad het vlees snel aan
  • Haal ze uit de pan
  • Laat de groente in de hete braadpan iets kleuren
  • Voeg dan de ossenstaart weer toe
  • Blus af met de wijn en laat deze bijna geheel verdampen
  • Leg het bouquet garni in de pan
  • Doe daarna de bouillon en de tomaten erbij en doe de deksel op de pan
  • Laat stoven op laag vuur tot de ossenstaart gaar en boterzacht is (twee uur minstens)
  • Vlak voor het opdienen een klontje boter
  • Afgarneren met een bol geroosterde knoflook (of een partje (zie afbeelding)) en een takje rozemarijn. Klaar!

Wijntip

Stoofpot van ossenstaart met geroosterde knoflook

 Een Montepulciano d'Abruzzo bijvoorbeeld, of zo'n prachtige Villa Antinori. Maar ook een Morgon of een Feurie. Heerlijk.