Recept van Andrea Molinari - Arrosto di maiale a modi porchetta
Varkensgebraad met peper en rozemarijn - Tussendoortje - 6-12 personen

Porchetta. Op iedere markt in Midden- en Zuid Italië is het te koop. Speenvarken aan het spit, zonder bot, waar dunne plakjes van afgesneden worden voor op een heerlijk broodje. Thuis maken, kan dat? jazeker! Het is dan misschien niet helemaal hetzelfde maat het kan zeker. U kunt starten met buik of filet. Het meest authentieke resultaat krijgt met buik met zwoerd. Het makkelijkste is varkensfilet.
Ingrediënten
naar smaak | Grof zeezout | ||
4 tn. | Knoflook | ||
naar behoeven | Olijfolie | ||
4 flinke takjes | Rozemarijn | ||
flink wat | Zwarte peper | ||
Maak een keuze: |
|||
1 stuk(s) |
per 1000g
|
€ 12,00 | |
1 stuk(s) |
per 4000g
|
€ 53,75 | |
1 stuk(s) |
per 3500g
|
€ 49,15 | |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Oven | |||
Rolladetouw | |||
Bakblik | |||
Vleesmes | |||
Kernthermometer |
Stap voor stap
Voorbereiding:

Begint u met de varkensfilet?
- Wrijf deze dan in met olijfolie en bestrooi met flink wat zwarte peper en grof zout
- Maak vervolgens met een dun vleesmes middenin een inkeping die overlangs door het hele stuk vlees loopt
- Vul deze inkeping met rozemarijn en knoflook
Begint u met de varkensbuik?
- Bestrooi deze dan aan alle kanten met grof zout en zwarte peper
- Wrijf hem in met olijfolie
- Leg op de binnenkant de rozemarijn en de tenen knoflook
- Rol de buik op (als u zwoerd heeft moet die aan de buitenkant zitten) en bindt op zoals hier aangegeven
En dan?
- Pak stevig in huishoudfolie
- Laat 4 uur marineren in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 200 graden
Bereiding:

- Haal het vlees uit de folie
- Leg het in een bakblik of ovenschaal
- Braad hem +/- 30-80, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees, op 200 graden tot een kerntemperatuur van 60 graden
- Overgiet af en toe met wat olie om het vlees mooi sappig te houden
- Haal uit de oven en laat rustig afkoelen tot kamertemperatuur
Serveertip
Snij zo dun mogelijke plakjes en serveer met brood
Iets voor Oudejaar?