Recept van Erik - Velouté van wittekool en aardappel
Pureesoep voor een speciale gelegenheid - Voorgerecht of amuse - 4 personen

Velouté. Weer zo'n typische keukenterm uit de Franse gastronomie. "Gefluweeld" betekent het en dan krijg je ook meteen een beeld - een fluweelzachte, gebonden soep. En...zoals vaker met de Franse Haute Cuisine, een hoop mooie termen maar het klaarmaken is zo simpel als wat.
Bereiding:
- Maak de kool schoon en snij hem in stukken
- Doe de kool in een pan
- Voeg groentebouillon toe tot de kool onder staat
- Laat de kool gaar worden in de groentebouillon, ongeveer 25 minuten
- Snij de ui en de aardappels parmentier (klik voor advies) en voeg ze toe aan de bouillon. Voeg eventueel nog wat meer bouillon toe
- Laat 35 minuten koken op zacht vuur
- Bak ondertussen een paar klinke stukken filodeeg in de oven goudbruin
- Pureer de soep met een staafmixer en zeef. Klaar!
Serveertip:
- Serveer in kleine kopjes waarvan u de rand even nat heeft gemaakt en vervolgens in kummel heeft gedoopt
- Serveer met een stukje filodeeg
Dit recept is vegetarisch
Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner
Ingrediënten
naar behoeven | Brodo vegetale (groentebouillon) | ||
0,5 | Wittekool | ||
2 | Kruimige aardappels | ||
1 vel | Filodeeg | ||
naar behoeven | Kummel | ||
1 | Middelgrote ui | ||
naar smaak | Zout & witte peper |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Staafmixer | |||
Zeef | |||
Oven |