Recept van Mats - Hele gamba's met rode rijst

Hoofdgerecht - 4 personen

Hele gamba's met rode rijst

Een lekker gerechtje dat eigenlijk uit armoede is ontstaan. Wij noemen het, bij ons in de familie, "Camaroēs fundo di frigo", oftewel, vrij vertaald, scampi's met wat er verder nog te vinden was in de koelkast. Echt zo'n gerechtje voor een dag dat je geen idee hebt wat je gaat koken en eigenlijk de koelkast open doet ter inspiratie. Soms levert dat hele lekkere resultaten op, zoals ook deze keer!

Voorbereiding:

  • Grill een rode zoete paprika of een rode puntpaprika op de barbecue gaar 
  • Laat afkoelen en verwijder zaadlijsten en velletjes
  • Snij in sliertjes

peperonata

Ingrediënten

Maak een keuze:

12
per 1000g
€ 21,90

En verder:

flinke scheut Olijfolie
naar smaak Knoflook uit de pers
naar smaak Zout en peper uit de molen
200g Spinazie
1 Kleine ui
1 el. Korianderzaad
1 klein stukje Madame Jeanette
1 Schil van een plakje citroen
200 ml Kokosmelk
50g Greenpeez

Voor de rijst:

250g Zilvervliesrijst
100g Sugo, Italiaanse tomatensaus (klik voor recept)
1 Gegrilde zoete paprika
3 el. Kapucijners, gekookt
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Knoflookpers
Wok
Koekenpan

Stap voor stap

Hele gamba's met rode rijst
  • Hak de spinazie, citroenschil, Madame Jeanet en greenpeez heel fijn
  • Zet ze in een wok aan met wat olijfolie
  • Blus af met kokosmelk en breng aan de kook
  • Laat alles even garen

Hele gamba's met rode rijst

Maak ondertussen de scampi's (gamba's) schoon door het pantser van het achterlijf te verwijderen 

Hele gamba's met rode rijst
  • Voeg de schoongemaakte scampi's (gamba's) bij de kokosmelk
  • Sluit de wok af met een deksel
  • laat 4 minuten zachtjes pruttelen 

De garnituur

Hele gamba's met rode rijst
  • Kook de rijst en giet af
  • Kook de kapucijners beetgaar
  • Voeg de rijst, de kapucijners, de sliertjes gegrilde paprika en de tomatensaus bijeen in een koekenpan
  • Verwarm en schep regelmatig om. Klaar!

Serveertip

Hele gamba's met rode rijst

Serveer de scampi's (gamba's) met de saus. Geef de rijst er apart bij. Geef iedere tafelgast ook een finger bowl en een stapel papieren servetjes - dit wordt heerlijk kliederen!