Recept van Gabriele Mazzaro - Bruschetta

però come si deve - Hoofdgerecht - 4 personen

Bruschetta

De Italiaanse antipasti, vaak uitgestald bij binnenkomst in zo'n typisch Italiaans restaurantje tijdens een onvergetelijke zomervakantie. zalig. Wel oppassen - de antipasti, die vaak zo uitdagend zijn uitgestald, staan met steevaste regelmaat niet op de kaart en kosten dus, zo blijkt vaak aan het einde van het diner, wat "de gek ervoor geeft". Maar ach, er zijn ergere dingen waarvoor je het vel over de oren getrokken wordt, toch? Vooral in pizzeria's zien we de bruschetta als antipasto verschijnen, samen met andere heerlijke zaken zoals olive Ascolane, mozzarelline fritte, enz.  

Broe-sjetah???
Nee hè? Zegt u het ook nog steeds verkeerd? En het staat zo slordig als we in een ander land de lokale gerechten  niet uit kunnen te spreken... Goed. Het is dus BROE-SKETTA, als je het op z'n Hollands zou willen schrijven. Wist u het wel? Bravo! Bedankt, namens een slordige 50 miljoen Italianen.

Bruschetta's zijn er in veel soorten
Vaak zien we alleen de klassieke bruschetta voorbij komen, met verse tomaat erop. Maar er zijn een heleboel verschillende bruschetta's. De meest authentieke en populaire zijn de net genoemde met tomaat en de overheerlijke "Bruschetta all'aglio"...daarover later. Verder ziet men vaak nog de Bruschetta con olive nere (met zwarte-olijvenpasta), Bruschetta con pomodoro e mozzarella (met tomaat en mozzarella), Bruschetta con crema di tartufo (met zwartetruffelpasta), Bruschetta con pomodoro e rucola (met tomaat en rucola). In gespecialiseerde bruschettarestaurants (bruschetteria) kan de keuze ontploffen tot wel 100 verschillende. Eigenlijk een beetje zoals in Nederland met de pannenkoek.

Het principe
Een bruschetta is een dik stuk brood (liefst zonder zout - zgh. pane sciapo of pane casereccio) dat op een houtskoolgrill of boven een kampvuurtje wordt getoast, overgoten met de beste olijfolie die u kunt vinden en (eventueel) gegarneerd met iets lekkers. Simpel. Klaar? Gaan we!

Oud en NieuwIets voor Oudejaar?

Ingrediënten

naar behoeven Olijfolie
naar smaak Grof zeezout
1 tn. Knoflook
600 gram Trostomaatjes
4 dikke plakken Pane casereccio of ander geschikt stevig wit boerderijbrood
naar behoeven Truffelpasta

Eventueel:

naar behoeven Pasta van zwarte olijven
200 gram
€ 3,65
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Oven
Ovenschaal

Stap voor stap

Bereiding:

Bruschetta

Stroop de trostomaatjes

Bruschetta

Snij het brood in dikke plakken en steek de barbecue aan.

Bruschetta

Snij een teen knoflook doormidden en wrijf daarmee het brood aan een kant in.

Bruschetta
  • snij de tomaatjes in vieren of achten
  • Leg ze in een schaal
  • Schenk er een flinke scheut olijfolie overheen

Bruschetta

Bestrooi met wat grof zeezout

Bruschetta

Maak het mengsel eventueel (naar eigen inzicht) wat smeuïger door er even losjes met een stamper doorheen te gaan.

Bruschetta

Grill de stukken brood aan weerskanten. Tip: loop hier NIET bij weg - het gaat razendsnel te hard.

bruschetta_houtovenIMG_3016.jpg

Bruschetta
  • Haal de sneden van de grill en giet er olijfolie overheen. Zo, uw Bruschetta all'aglio (zie boven) is klaar! Heerlijk!
  • De tweede variant, met tomaat, ontstaat daar een forse lepel van het tomatenmengsel op de bruschetta te leggen. Serveren terwijl het brood nog heet is. Klaar!

Wijntip

Bruschetta

Koel wit wijntje. Greco di tufo, Pecorino, Frascati, Gavi.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant