Recept van Erik - Masterclass: Blancheren

Hoe je groenten mooi en knapperig houdt - Kooktechniek

Masterclass: Blancheren

Het kort koken van voedsel in ruim water,
afgieten en overspoelen met koud water.

Zo staat het in de culinaire woordenboeken. En het klopt! De techniek wordt voor verschillende doeleinden gebruikt - het weghalen van overheersende smaken, het losweken van vliezen (tomaat, zwezerik), het beetgaar koken (bladgroente), en - dat komt toch wel het meeste voor - het behouden van een kleur. Aan de hand van ons voorbeeld laten we u zien hoe u uw haricots verts net zo "verts" kunt krijgen als in de horeca. Fluitje van een cent.

Ingrediënten

Deze methode kunt u gebruiken voor het blancheren van:

. Allerlei soorten groente en bepaalde soorten ander voedsel

Stap voor stap

Stap 1

Masterclass: Blancheren
  • Zet een pannetje met water op 
  • Breng aan de kook

Stap 2

Masterclass: Blancheren

Bereid een bak of teiltje met ijswater voor.

Stap 3

Masterclass: Blancheren

Kook de groenten 1,5 minuut.

Stap 4

Masterclass: Blancheren
  • Giet ze af
  • Bewaar het kookvocht
  • Stort de groenten in het ijswater en laat ze "schrikken" en afkoelen. Dit fixeert de kleur.

Stap 5

Masterclass: Blancheren
  • Stort het kookvocht terug in de pan
  • Breng weer aan de kook.

Stap 6

Masterclass: Blancheren
  • Voeg de groenten weer toe 
  • Kook tot de juiste garing is bereikt. Klaar!