Recept van Tatyana Radutina - Steur op de grill

Een heerlijke vis, zo op de barbecue - Barbecuerecept - 4 personen

Steur op de grill

De steur was ten dode opgeschreven, door de eitjes die hij produceert: kaviaar. Er is eeuwenlang op hem gevist door reguliere vissers en stropers, tot er bijna geen een meer was. Gelukkig is inmiddels bekend hoe de steur ook kan worden gekweekt. Ook zijn tal van landen bezig met herintroductie. En dat is niets te vroeg: de steur kwam in de 17e eeuw ook gewoon nog in Nederland voor.

Omdat het dan toch hoofdzakelijk om de eitjes gaat, is de steur zelf vaak een bijproduct van de kaviaaroogst. En dat is totaal onterecht: het is een heerlijke vis. In opkomst. U zult zien dat er steeds meer van te krijgen zal zijn.

In sommige landen is de steur wat bekender dan in de Lage Landen. In de landen van de vroegere Sovjet-Unie staat de steur, in de vorm van Osetr, Sterlyad of Sevrjoega, nog wel eens hier en daar op de kaart van een restaurant. Meestal als gegrilde moot, als spies of als hoofdbestanddeel van een weergaloze vissoep uit die contreien - de oega of ukha (уха). zie daarover meer in ons recept.

Ingrediënten

1 Steur van minstens 1,5 kg
1 Olijfolie
1 stuk(s)
€ 1,30
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap

Stap voor stap

Steur schoonmaken

Steur op de grill

Steur moet voor gebruik goed gespoeld worden. Verwijder de ingewanden (als ie die nog heeft) en spoel de vis net zo lang of met koud stromend water tot de slijmlaag die zich om de vis heeft gevormd volledig is verwijderd.

Vinnen

Steur op de grill

Verwijder vervolgens de kop samen met de voorvinnen door net achter de kop in te snijden.

Steur schoonmaken

Steur op de grill

Verwijder daarna de staart.

Steur op de grill

En daarna de overgebleven vinnen.

Afval? Oega!

Steur op de grill

Het afval kunt u gebruiken om vissoep van te maken. Bijvoorbeeld de heerlijke Russiche oega. Recept volgt.

Portioneren

Steur op de grill

Snij de vis nu in dikke moten.

Kruiden

Steur op de grill
  • Kruid de moten met zout en peper of met uw eigen kruidenmix. Voor dit gerecht hebben we meerdanvlees.nl vleeskruidenmix gebruikt en dat is prima bevallen. 
  • Wrijf de moten daarna goed in met  olijfolie

Steur en olijfolie

Op de grill

Steur op de grill

Leg de moten op een hete grill. Steur gaart vrij snel, net als de meeste vis. U heeft dus maar even om een mooi korstje te krijgen voordat de vis gaar is en weer van de grill af moet. Een matig tot hoog vuur is daarom essentieel.

Steur op de grill
  • Eventueel kunt u de vis tijdens het grillen nog een keertje bestrijken met olie
  • Na een minuutje of 2 per zijde is de steur klaar voor de tafel. Eet smakelijk!