Recept van Franceso di Buono - Spaghetti alla puttanesca

Uit de Italiaanse keuken - Pastagerecht - 4 personen

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca -  een klassieker

Er zijn in Italië een aantal pastagerechten die behoren tot de "chique en klassiek", zoals penne alla vodka, penne al salmone, pappardelle al sugo die lepre, en dergelijke. Men eet deze gerechten op feestdagen en bijzondere gebeurtenissen; in het restaurant; als er iets te vieren is. Het zijn gewoon pastagerechten maar dan nét even met iets meer "cachet". Ook zijn er gerechten die meer thuishoren in de categorie "ouderwets, traditioneel, huisgemaakt", volksgerechten zou men kunnen zeggen, zoals de spaghetti alla carbonaraspaghetti alla'Amatricana , spaghetti cacio e pepe en natuurlijk deze spaghetti alle puttanesca. De oorsprong van de naam puttanesca ("op z'n hoers, op z'n hoerigs, hoerenspaghetti") is een raadsel. Het zou te maken hebben met gerechten die in bordelen werden geserveerd. Anderen beweren dat het te maken heeft met de snelle en nogal geïmproviseerde aard van de bereiding. Enfin - u mag dus zelf een eigen versie toevoegen.

Ingrediënten

320 gram Spaghetti
25 gram Ansjovisfilet
800 gram Pomodori pelati
1 bosje Versgehakte peterselie
10 gram Kappertjes
3 tn. Knoflook
naar behoeven Olijfolie
100 gram Gaetaolijven
2 Kleine gedroogde Spaanse pepertjes
naar smaak Zout

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet
Sauteuse
Faitout

Stap voor stap

Spaghetti alla puttanesca

Was de kappertjes onder koud stromend water om zoveel mogelijk zout te verwijderen.

Spaghetti alla puttanesca

Snij de kappertjes grof.

 

Spaghetti alla puttanesca

Ontpit de olijven en plet ze met de achterkant van een mes.

Spaghetti alla puttanesca

Hak de peterselie.

Spaghetti alla puttanesca

Zet een pan met zout water op voor de pasta en breng aan de kook.

Spaghetti alla puttanesca

Maak in een sauteuse wat olijfolie warm en laat hierin de gepelde knoflook glazig worden samen met de (geplette) rode pepertjes. 

Spaghetti alla puttanesca

Voeg de ansjovis toe.

Spaghetti alla puttanesca

Meteen daarna ook de kappertjes.

Spaghetti alla puttanesca

Laat 5 minuten pruttelen en roer constant totdat de ansjovis oplost in de olie.

Spaghetti alla puttanesca

Voeg nu de (in grove stukken gesneden) tomaten uit blik toe.

Spaghetti alla puttanesca

Laat 10 minuten koken. Roer voortdurend goed door tot de tomaat mooi gaar is.

Spaghetti alla puttanesca

Kook ondertussen de pasta beetgaar.

Spaghetti alla puttanesca

Verwijder nu de knoflook uit de saus.

Spaghetti alla puttanesca

Voeg de olijven toe.

Spaghetti alla puttanesca

Als laatste voegt u de verse peterselie toe. 

Spaghetti alla puttanesca

Giet de pasta af en voeg deze bij de saus.

Spaghetti alla puttanesca

Even door elkaar husselen op hoog vuur en meteen serveren. Klaar!

Wijntip:

Spaghetti alla puttanesca

Een kurkdroge, goed gekoelde witte wijn of een jonge rode.

Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat hiervoor de ansjovis achterwege en voeg eventueel wat extra zout toe.