Recept van Grillmaster Joe Pike - Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Wat een spektakel - Hoofdgerecht barbecuerecept - 6-12 personen

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Zalm is een geliefde vis onder de barbecueërs. "Al cartoccio" is een bereidingswijze die in Italië regelmatig wordt gebezigd, vooral met vis en pasta. De Franse keukenterm voor deze methode is "en papillotte", het garen van een verpakt product met weinig vloeistof, in een omhulsel van bijvoorbeeld vetvrij papier of aluminiumfolie, waardoor er nauwelijks verlies van smaak, geur, vocht, vitaminen en mineralen optreedt. De techniek wordt zowel met een oven (bij een oventemperatuur van rond de 175 °C) als met een barbecue toegepast. Bij deze laatste wordt het product vaak onder de gloeiende as van de grill bedolven.

In principe kan dit gerecht natuurlijk met allerlei vissoorten worden bereid. Maar zo'n heel joekel van een zalm maakt wél indruk:)

 

barbecueschep

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 2400g
€ 43,60
1 stuk(s)
per 3400g
€ 61,80

En verder:

2 tn. Knoflook (n dunne plakjes)
700g Gemengde groenten
5+5 plakjes Lime en citroen half-om-half (in dunne plakjes)
naar smaak Grof zeezout
naar behoeven Olijfolie
naar smaak
€ 1,30
5 plakjes Citroen
1 Bouquet garni
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Kernthermometer
Zilverpapier
Gevogelteschaar

Stap voor stap

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Leg alle ingrediënten klaar. Maak een samenstelling van groentetjes naar eigen keuze. Lekker in combinatie met zalm zijn, bijvoorbeeld, venkel, courgette, wortel, bosui, ui, basilicum, verse knoflook, sperzieboon en dergelijke. Maak ook een bouquet garni van (in ieder geval) salie, laurier, rozemarijn en tijm.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill
  • Maak de vis goed schoon met koud stromend water
  • Dep hem een beetje droog

zalm schoonmaken

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Snij de plakjes limoen en citroen.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Snij alle andere ingrediënten in handzame stukjes. 

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill
  • Leg 2 lange stukken aluminiumfolie met de rand over elkaar heen
  • Vouw deze rand enkele malen om, om de sluiting waterdicht te maken
  • Giet een flinke scheut olijfolie op de folie

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Leg de vis in de lengte op de stroken aluminiumfolie.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Leg de limoen, de citroen en het bouquet in de buikholte van de zalm.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Vul aan met de groenten. Laat de vis niet te bol worden: dat grilt niet fijn en de groenten worden niet gaar. Wat over is aan groenten kan aan de buitenkant mee in de papillotte.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Flink wat grof zeezout over de buitenkant...

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

...en binnenin.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill
  • De rest van de groenten strooit u bovenop de zalm
  • Uw zalm is klaar om tot papillotte te worden gevouwen
  • Voor extra smaak kunt u overwegen nog wat meerdan.nl kruidenmix toe te voegen. Let wel op - deze kruidenmix bevat zout.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Vouw eerst de lange kanten naar elkaar.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill
  • Vouw daarna de korte kanten dicht
  • Omwikkel de vis een flink aantal keren tot u zeker weet dat hij hermetisch is afgesloten. Het vocht en de stoom mogen tijdens het roosteren niet ontsnappen.

papillotte

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Zorg voor een gloeiend hete barbecue.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill
  • Leg de zalm op een rooster dat rechtstreeks op de hete kolen van uw houtskoolgrill is geplaatst
  • Stoom de zalm 20 minuten aan beide zijden in zijn papillotte op de grill.

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Haal de papillotte van de grill en snij of knip hem voorzichtig open. Een onweerstaanbare lucht komt u tegemoet...

Serveertip:

Hele Noorse zalm in een papillotte op de grill

Serveer de zalm in de papillotte.  Als bijgerecht raden wij deze heerlijke risotto van visbouillon aan (risotto al brodo di pesce - klik hier voor het recept)